Europa: Seguretat Aèria - Actualització de les companyies aèries prohibides o restringides a la UE

de juliol 15, 2013




La Comissió Europea ha actualitzat avui i per 21a vegada la llista europea de les companyies aèries objecte d'una prohibició d'explotació o de restriccions operatives dins de la Unió Europea, més coneguda com "la llista de seguretat aèria europea". Gràcies a la millora de les condicions de seguretat a les Filipines, Philippine Airlines és la primera companyia aèries d'aquest país autoritzada a tornar a volar a destins europeus des del 2010. El mateix succeeix amb la companyia Veneçolana Conviasa, els vols de la qual a la UE es van prohibir l'any 2012. A Líbia també s'han registrat alguns progressos però les autoritats del país van acordar que les companyies líbies no fossin autoritzades a volar a Europa fins que obtinguessin noves certificacions que satisfessin totalment la Unió Europea.
El vicepresident de la Comissió Europea i responsable de Transports, Siim Kallas, ha declarat: "La llista de seguretat aèria de la UE va ser creada per a la protecció dels cels i la seguretat dels ciutadans europeus, però també pot servir de toc d'alerta pels països i companyies aèries que necessiten posar ordre a casa seva en matèria de seguretat. Avui en dia, confirmem la nostra disposició a eliminar països i companyies  aèries de la llista si demostren un autèntic compromís i capacitat per aplicar les nomes internacionals de seguretat a llarg termini. A més de les Filipines, Veneçuela i Mauritània; també ens han arribat senyals positius de progrés procedents d'altres països africans"
La nova llista substitueix i actualitza l'anterior, adoptada al desembre del 2012 i que es pot consultar a la pàgina web de la Comissió.

Tenint en compte la millora de la vigilància de la seguretat operacional duta a terme per les autoritats competents de les Filipines i la capacitat de la companyia aèria Philippine Airlines per garantir el compliment efectiu d'aquestes normes de seguretat, es va realitzar una visita in situ el passat mes de juny per avaluar la seguretat i, arran de la mateixa, es va decidir aixecar la prohibició que afectava la companyia aèria registrada a Filipines. Es manté, però, la prohibició a totes les altres línies aèries registrades en aquest país.

La aerolínea Conviasa, registrada a Veneçuela, també es va eliminar de la llista de seguretat aèria de la UE després d'haver resolt amb èxit les greus deficiències en matèria de seguretat que van provocar que se li prohibís volar a la Unió Europea a l'abril del 2012. Aquestes millores van quedar demostrades durant les reunions celebrades entre la Comissió i l'Agència Europea de Seguretat Aèria (AESA), així com en els darrers controls realitzats per Espanya i per l'Organització d'Aviació Civil Internacional (OACI) a Veneçuela.

El desembre del 2012 Mauritània es va convertir en el primer país en haver estat totalment eliminat de la llista de seguretat aèria de la UE, en la qual havia entrat el 2010. Les millores que van donar lloc a aquesta decisió van ser verificades in situ durant una visita d'avaluació de la seguretat que va realitzar la Comissió a l'abril de 2013.

També es van celebrar consultes amb les autoritats d'aviació civil de Líbia. El Comitè de Seguretat Aèria va observar alguns progressos, però les autoritats responsables de l'aviació civil líbia es van avenir a mantenir les restriccions voluntàries aplicables a totes les companyies aèries amb llicència de Líbia. Aquesta restricció voluntària impedeix que les companyies aèries líbies volin a la UE fins que hagin complert un nou procés de certificació de conformitat amb les normes de seguretat internacionals.
L'aplicació d'aquestes mesures continuarà sent seguida molt de prop tant per la Comissió com pel Comitè de Seguretat Aèria de la UE.
La Comissió també es va congratular dels progressos satisfactoris registrats al Sudan i a Moçambic.
La Comissió va reconèixer la tasca realitzada per les autoritats de supervisió de la seguretat de la República Democràtica del Congo, Indonèsia, Kazakhstan, Líbia, Mauritània, Moçambic, Filipines, Rússia i Sudan per reformar el seu sistema d'aviació civil i per millorar la seguretat amb l'objectiu d'estar en condicions de garantir l'aplicació efectiva de les normes de seguretat internacionals. La Comissió segueix prestant suport i assistència activament per dur a terme aquestes reformes amb cooperació amb la OACI, els Estats membres de la UE i la AESA.
Les noves actualitzacions de la llista de seguretat aèria de la UE registren la supressió de diverses companyies aèries que han deixat d'existir i l'addició de noves aerolínies de nova creació en un seguit de països subjectes a la prohibició: la República Democràtica del Congo, Indonèsia, Kirguizistan, Moçambic, Sudan i les Filipines.
En darrer lloc, l'annex B de la llista de seguretat aèria de la UE (que conté les companyies aèries autoritzades a operar a la UE però sota estrictes limitacions i condicions), s'ha modificat per reflectir la renovació de la flota d'Air Madagascar (autoritzada a utilitzar una aeronau més) i d'Air Astansa, de la República de Kazakhstan (les antigues aeronaus Hooker, que ja no s'utilitzen i es van suprimir de l'annex).
La decisió d'avui de la Comissió es basa en el dictamen unànime del Comitè de Seguretat Aèria de la UE el en que hi participen experts de cadascun dels 28 Estats membres, així com de Noruega, Islàndia, Suïssa i de la AESA.
Context
La llista de seguretat aèria de la UE actualitzada inclou totes les companyies aèries certificades en 20 Estats, amb un total de 278 companyies aèries que tenen completament prohibit volar a la UE: Afganistan, Angola, Benín, la República del Congo, la República Democràtica del Congo, Eritrea, Filipines (exceptuant una companyia),Gabon (exceptuant tres companyies que operen sota restriccions i condicions) Guinea Equatorial, Indonèsia (exceptuant cinc companyies aèries), Kazakhstan (exceptuant una companyia aèria que està subjecte a restriccions i condicionants), Kirguizistan, Libèria, Moçambic, Sant Tomé i Príncep, Serra Lleona, Swazilàndia, Sudan, Djibouti i Zàmbia. La llista també inclou dues altres companyies aèries: Blue Wing Airlines de Surinam i Meridiana Airways de Ghana que completen les 280 companyies.
A més, la llista també inclou 10 companyies aèries subjectes a restriccions i, per tant, autoritzades a operar a la UE sota condicionants estrictes: Air Astansa de Kirguizistan, Gabon Airlines, Afrijet i SN2AG de Gabon, Air Koryo de la República Popular Democràtica de Corea, Airlift International de Ghana, Air Service Comores de les Comores, Iran Air de Iran, TAAG Angola Airlines d'Angola i Air Madagasar de Madagascar.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars