Europa: Mesures per protegir les abelles (limitació de pesticides)

de juliol 16, 2013


Una proposta de la Comissió Europea per restringir l’ús de Fipronil, un insecticida que ha estat recentment identificat com un risc per a la població d’abelles, ha rebut el suport d’experts dels Estats membres reunits avui al Comitè Permanent de la Cadena Alimentària i la Salut Animal. La proposta s’ha realitzat després d’una avaluació científica de riscos realitzada per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les seves sigles en anglès) publicada el 27 de maig de 2013 que detectava que les llavors tractades amb pesticides que contenien Fipronil  representaven un risc greu per a la població d’abelles mel·líferes a Europa.
El comissari de Salut, Tonio Borg, ha declarat que “fa unes setmanes, com a conseqüència de la restricció de l’ús de neonicotinoides, em vaig comprometre a fer tot el possible per protegir les abelles mel·líferes i l’acord d’avui amb els Estats membres no només compleix amb aquesta promesa sinó que representa un altre pas important en la realització de l’estratègia global de la Comissió per fer front a la disminució d’ abelles a Europa”.
Un total de 23 Estats membres han donat suport a la restricció, 2 Estats membres hi han votat en contra i 3 s’han abstingut en la votació d’avui al Comitè Permanent.

Les mesures:
·    es restringeixen els cultius on Fipronil pot ser utilitzat com a tractament de llavors
·    es podran concedir autoritzacions per al tractament de llavors, però només quan se sembrin en hivernacles. Aquesta excepció, però, no s’aplica als porros, escalunyes, cebes i hortalisses del gènere brassicàcies  (com ara les cols de Brussel·les, la coliflor o el bròquil), dels quals les llavors tractades també es poden sembrar al camp perquè la collita té lloc abans de la floració.
·    el tractament de les llavors de blat de moro i gira-sol no estarà autoritzada.
Propers passos:
Ara la Comissió haurà d’adoptar aquesta mesura durant les properes setmanes. Tot seguit, es publicarà al Diari Oficial i la restricció s’aplicarà des del 31 de desembre de 2013. Les llavors que ja hagin estat tractades es podran sembrar fins el 28 de febrer de 2013. Les autoritats nacionals són responsables d’assegurar que aquestes restriccions s’apliquen correctament.
Informació de context
Aquesta darrera prohibició a nivell europeu ve arran d’una decisió recent de la Comissió de restringir l’ús de tres pesticides pertanyents a la família dels neonicotinoides que entrarà en vigor l’1 de desembre de 2013, així com un document d'orientació sobre l'avaluació del risc dels productes fitosanitaris sobre les abelles publicat per la EFSA el 12 de juliol de 2013.   
La mesura d’avui forma part de l’estratègia global[1] de la Comissió per fer front a la disminució de la població d’abelles. Des de la publicació de l’estratègia sobre salut de les abelles de la Comissió el 2010, s’han emprès diverses accions i d’altres estan en camí. Entre aquestes, per exemple, la designació d’un laboratori de la UE de referència per a la salut de les abelles; l’augment del finançament de la UE per als programes d’apicultura nacional, el cofinançament d’estudis de vigilància en 17 Estats membres voluntaris (3.3 milions d’euros hi van ser destinats el 2012) i programes europeus de recerca, com ara BeeDoc i STEP que se centren en aspectes multifactorials que podrien atribuir-se a la disminució de les abelles.
Els pesticides s’han identificat com un dels diversos factors que poden ser responsables de la davallada en el nombre d’abelles. D’altres factors inclouen també els paràsits, d’altres patògens, la manca o l’ús equivocat de medicaments veterinaris, la gestió de l’apicultura i factors ambientals com ara la manca d’hàbitats i  aliments i el canvi climàtic.



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars