Dones en un món d’homes: Mary Anning – Paleontòloga Excepcional

de juliol 21, 2013

Obra de B.J. Donne pintat el 1847
inspirat en altre quadre pinat de 1942
l'acompanya el seu gos "Try". 


Mary Anning va néixer l’any 1799 a Lyme Regis (Gran Bretanya) un lloc ric en fòssils del període Juràssic.   Ella va ser la primera descobridora d’un Ictiosaure que fos conegut per la comunitat científica britànica, ho va descobrir quan tenia entre 10 i 12 anys. Els seus germans també gaudien de la recerca de fòssils, però Mary tenia grans qualitats innates i una gran  dedicació; es va formar de manera autodidacta i va destacar per sobre de tots els paleontòlegs de la seva època,  però no va aconseguir que la Societat Geològica de Londres l’admetés mai com a membre, malgrat lo qual van haver científics que no van dubtar en  publicar estudis sobre fòssil trobats per ella on ni es citava el seu nom .

Quan ja tenia 22 anys va descobrir un nou fòssil d’un animal desconegut fins les hores, un plesiosaure, i uns anys més tard va trobar un altre millor conservat, De nou un geòleg (Willian Daniel Conybeare) va estudiar les restes i va publicar un article al respecte, de nou sense dir res sobre Mary Anning. Per si fos poc, altre expert (Georges Cuvier)  negava que es tractés d’un nou animal i pensava que fos una barreja de restes de diversos, tot i que amb el pas del temps va reconèixer que s’havia equivocat i que el fòssil era realment d’un plesiosaure.

No van acabar aquí els descobriments de Mary Anning, i posteriorment va trobar un fòssil molt ben conservat de Dapedium Politum, un peix que ja era conegut però del qual no es tenia una peça en tant bones condicions.

Cal recordar que era temps on es defenia que no s’havia extingit mai cap espècie i es combatia a favor o en contra de les teories evolucionistes de la selecció natural, l’aparició de tant  nombroses troballes de Mary Anning evidenciaven que hi havia especies que mai s’havien conegut, tot i que alguns científics (com Cuvier) mantenien que de fet podien continuar vius en altres zones inexplorades del planeta.

Cap els 27 anys Mary Anning va obrir una botiga de fòssils, lloc visitat per notables geòlegs i col•leccionistes, incloent reis com Frederic August II de Sajonia.
Va morir quan tenia 47 anys, de càncer de mama. Un cop morta la Societat Geològica de Londres li va dedicar un homenatge i el reconegut escriptor Charles Dicken li va dedicar un article.

En aquests moments la Royal Society té una mostra oberta dedicada als fòssil (es pot visitar fins el 8 de novembre) on es troba entre les seves peces l’ictiosaure trobat per Mary Anning.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars