Lliurament del Premi Mies van der Rohe d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea als guardonats de 2013 i celebració dels 25 anys

de juny 06, 2013



Els amants de l'arquitectura tenen una gran oportunitat per visionar el recull de 25 anys del premi Mies var der Rohe en l'exhibició de 200 maquetes que conforma l'exposició al MNAC, a partir de demà. 


Brussel·les / Barcelona, 6 de juny de 2013
Demà tindrà lloc la cerimònia de lliurament del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe, que celebra enguany el 25è aniversari, al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona.

  • Primer premi: Henning Larsen Architects, Studio Olafur Eliasson i Batteríið Architects per l’auditori i centre de congressos Harpa de Reykjavík, a Islàndia (vegeuIP/13/376).
  • Menció Especial a l’Arquitecte Emergent s’ha atorgat a María Langarita i Víctor Navarro per la Nau de Música Matadero, construïda per acollir un festival de música a Madrid.



Pel que fa a les obres presentades al premi d'aquest any ubicades a Catalunya la llista és: 
  • Cas Porxo - Girona
  • 127 Habitatges Protegits, locals i aparcament - Barcelona 
  • Escuela de Arte y Diseño - Amposta
  • Piscina, Vestidores y Sala Polideportiva - Jesús (Tortosa)
  • Filmoteca de Catalunya - Barcelona
  • CEIP Annexa - Joan Puigverd - Girona
En total s'ha presentant 30 obres realitzades a l'Estat espanyol entre ells el Metropol Parasol de Sevilla que va ser un dels cinc nominats per a ser finalista. (Enllaç als dossiers de cada una de les obres presentades).



Declaracions de la comissària europea d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou en relació a l'obra premiada. 
“La història de l’edifici Harpa és inspiradora. Va començar poc abans que la crisi econòmica submergís Islàndia i Europa, i la construcció podia haver estat fàcilment un símbol del col·lapse. Però el govern i la ciutat de Reykjavík estaven decidits a anar fins al final i, al contrari, Harpa ha esdevingut un símbol d’esperança i renovació i ha acollit gairebé dos milions de visitants des que es va inaugurar l’any 2011. És un excel·lent exemple de com la inversió en els sectors cultural i creatiu pot crear llocs de treball i generar importants beneficis econòmics, socials i culturals. Espero que la història d’Harpa animi més inversors públics i privats a donar suport a l’immens talent de l’arquitectura contemporània europea”. 

El director general d’Educació i Cultura de la Comissió, Jan Truszczyński, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, lliuraran els premis de 60.000 euros (primer premi) i 20.000 euros (arquitectura emergent) als guardonats, que també rebran escultures de l’artista català Xavier Corberó.

Després de la cerimònia s’inaugurarà al Museu Nacional d’Art de Catalunya l’exposició “Construir Europa: 25 anys d’arquitectura” que, amb maquetes de 200 dels edificis preseleccionats per al premi des de 1988, serà una mostra de l’amplitud i la qualitat de l’arquitectura europea dels últims 25 anys. S’editarà el corresponent catàleg.

Al Pavelló Mies van der Rohe se celebrarà el debat Obrir noves perspectives” (Breaking New Ground) al qual participaran, a més dels guardonats, importants arquitectes, crítics i estudiants. Els conferenciants són Valéry DidelonRicardo DevesaAnne IsoppVasa Perović i Ibai Rigby. El debat i l’exposició prosseguiran a diverses universitats i institucions europees durant 2013 i 2014.


Informació complementària:  

L’arquitectura ocupa un lloc privilegiat entre les vibrants indústries culturals i creatives europees. Dóna feina directa a més de mig milió de persones i més de dotze milions treballen al sector de la construcció. L’arquitectura forma part dels sectors cultural i creatiu, que representen el 4,5% del PIB de la UE.

El Premi Mies van der Rohe destaca la contribució dels arquitectes europeus a la introducció de noves idees i tecnologies al desenvolupament urbà contemporani. Creat l’any 1987 i cofinançat pel Programa Cultura de la UE i la Fundació Mies van der Rohe, és el premi més prestigiós de l’arquitectura europea. Es concedeix cada dos anys a obres acabades els dos anys anteriors. Les obres nominades per al Premi són proposades per especialistes independents i per les associacions pertanyents al Consell d’Arquitectes d’Europa, les associacions nacionals d’arquitectes i el comitè assessor del Premi.

El nom del premi vol rendir homenatge a Ludwig Mies van der Rohe, un dels pioners de l’arquitectura del segle XX, autor d’obres tan destacades com el pavelló alemany de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, la casa Tugendhat a Brno (Txèquia), el gratacel Seagram de Nova York o la Nova Galeria Nacional de Berlín.

El Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea - Premi Mies van der Rohe, a més de reconèixer l’excel·lència, estimula els arquitectes a treballar més enllà de les fronteres estatals i, així, fomenta una Europa més sòlida i creativa d’acord amb els objectius de l’Estratègia Europa 2020.

Enguany s’havien presentat 335 obres de 37 països europeus, de les quals es van seleccionar cinc finalistes per al primer premi. Els altres finalistes van ser l’ajuntament de Gant (Bèlgica), dels arquitectes Robbrecht en Daem i Marie-José Van Hee, el parc urbà intercultural Superkilen de Copenhaguen (Dinamarca), de BIG Bjarke Ingels Group, Topotekl i Superflex, la residència assistida per a la tercera edat d’Alcácer do Sal (Portugal), d’Aires Mateus Arquitectos, i el Metropol Parasol de Sevilla, de J. Mayer H.

Els membres del jurat que va seleccionar els finalistes de 2013 eren: Wiel Arets, president, director de Wiel Arets Architects de Maastricht i degà del College of Architecture, Illinois Institute of Technology, de Chicago; Pedro Gadanho, conservador d’arquitectura contemporània del Museum of Modern Art (MoMA) de Nova York; Antón García-Abril, director d’Ensamble Studio; Louisa Hutton, directora de Hutton Architects de Berlín; Kent Martinussen, director administratiu del Dansk Arkitektur Center de Copenhagen; Fréderic Migayrou, conservador cap d’arquitectura i disseny del Centre Pompidou de París; Ewa Porębska, redactora cap de la revista Architektura-murator de Varsòvia, i Giovanna Carnevali, secretària del jurat, directora de la Fundació Mies van der Rohe de Barcelona.

La llista completa de les 335 obres nominades es pot descarregar fent clic als noms dels corresponents països a continuació:

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars