Europa: nova campanya d’informació sobre els drets dels passatgers

de juny 26, 2013


El vicepresident Kallas llança una nova campanya d’informació sobre els drets dels passatgers

Per primera vegada, els milions de turistes que viatgin dins de la UE aquest estiu es beneficiaran per primer cop de la protecció que els atorguen un seguit de drets dels passatgers tant si viatgen en avió com en tren i, ara també, en vaixell, en autobús i en autocar. Tot i això, els estudis que s’han realitzat mostren que dos de cada tres passatgers no coneixen els seus drets. Per aquesta raó, la Comissió ha llançat una nova campanya per informar els ciutadans que es preparen per viatjar aquest estiu sobre els seus drets com a passatges i sobre com reclamar si és necessari.

Del 25 al 28 de Juny, es faran actes de presentació a Brussel·les, Atenes i Sofia, i se celebrarà un dia d’informació sobre els drets dels passatgers d’avió a Varsòvia.

El vicepresident i comissari de Mobilitat i Transports, Siim Kallas, ha declarat que “per milions d’europeus, les vacances són un moment per gaudir d’un descans ben merescut i la gran majoria viatjaran sense cap problema. Però de vegades les coses van malament. Aquest estiu, per primera vegada, els turistes podran viatjar arreu d’Europa (des de Londres a Lisboa o Ljubljana) sabent que gaudeixen dels drets d’empara de la legislació UE, independentment d’a on i com viatgin. Però els passatgers necessiten conèixer els seus drets per poder utilitzar-los. Aquesta campanya posarà la informació a les seves mans”.

Llançament la campanya

Com a part d’una nova campanya de dos anys, es penjaran cartells que captin l’atenció dels viatgers als aeroports, ports i estacions d’autobús i de tren d’arreu d’Europa. A més, els fulletons i la informació en línia estaran disponibles en totes les llengües oficials de la UE. Aquesta nova campanya es basa en una d’anterior i se centra especialment en la sensibilització dels nous drets dels passatgers marítims i els drets dels passatgers d’autobús i d’autocar.

El vicepresident Kallas llançarà oficialment la nova campanya a l’estació de tren Zuid/Midi de Brussel·les avui a les 15h, a la parada del Centre del Consumidor Europeu (davant del Punt d’Informació Domèstica). L’acte anirà seguit d’una reunió amb agents interessats i periodistes que tindrà lloc al Saló del Districte (terminal 22). Durant tot el dia, a més, es convidarà els passatges a participar en un breu concurs i a guanyar petits premis.
A l’esdeveniment hi participaran:

  • Merlchior Wathelet, secretari d’Estat de Medi Ambient, Energia i Mobilitat
  • Jannie Haeck, directora executiva de SNCB/NMBS Holding
  • Luc Lallemand, director executiu d’Infrabel
  • Marc Descheemaecker, director executiu de SNCB/NMBS
  • Libor Lochman, director executiu de la Comunitat de Ferrocarrils Europeus
La campanya es posarà en marxa amb la intervenció de conferenciants destacats en diverses ciutats europees durant aquesta setmana:
  • al port del Pireu (Atenes): amb Fotis Karamitsos, director de la Direcció General de Mobilitat i Transport de la Comissió Europea, el dijous 27 de juny de 12h a 14h.
  • A l’estació d’autobusos de Sofia, el divendres 28 de juny de 10h a 15h.
  • El dia dels drets dels passatgers d’avió tindrà lloc a l’aeroport de Varsòvia amb el Centre del Consumidor Europeu, el divendres 28 de juny de 10h a 16h (esdeveniment públic), amb una conferència de premsa de 11h a 13h.

Per què aquesta nova campanya?

  • El 59% dels viatgers d’avió de la UE desconeix els seus drets, el 34% els coneix i el 7% no sap ni tan sols que té drets com a passatger.[1]
  • El 66% dels ciutadans europeus no sap quins són els seus drets contractuals quan compra un bitllet de transport. El 34% n’és conscient.[2]
  • Un de cada sis europeus pateix una discapacitat. A més, la tendència general a l’envelliment de la població europea comportarà un augment constant de passatgers que necessitin atenció especial a causa de la seva discapacitat o mobilitat reduïda. Un dels objectius de la legislació sobre els drets dels passatgers és permetre que les persones amb discapacitat i les persones amb mobilitat reduïda tinguin les mateixes possibilitats per viatjar que la resta de ciutadans.
  • La UE és la primera àrea del món que compta amb un ampli conjunt de drets dels passatgers per totes les modalitats de transport (per aire, per ferrocarril, per vies navegables, en autobús i en autocar). Els ciutadans han de saber-ne més dels drets de què gaudeixen en virtut de la legislació de la Unió Europea.

Com conèixer els teus drets com a passatger?

S’ha creat una nova pàgina web de la campanya per cobrir tots els mitjans de transport. El web està disponible en totes les llengües oficials de la UE.

Aplicació per a mòbils

Una aplicació per a telèfons mòbils està disponible per a tots els mitjans de transport i per quatre plataformes mòbils: Apple (iPhone i iPad), Google Android, RIM Blackberry i Microsoft Windows Phone 7. L’aplicació està disponible en 22 llengües de la UE. Davant de qualsevol problema potencial, aquesta aplicació explica els drets dels passatgers i proporciona informació i contactes en cas de que sigui necessari reclamar.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars