eCall: la trucada d’emergència automàtica en cas d’accident serà obligatòria per als cotxes a partir de 2015

de juny 14, 2013

Brussel·les, 13 de juny de 2013

Per atenuar las conseqüències dels accidents de carretera arreu de la UE, la Comissió Europea ha adoptat avui dues propostes a fi de garantir que, d’aquí a octubre de 2015, els cotxes truquin automàticament als serveis d’emergència en cas d’accident greu. Aleshores el sistema “eCall” marcarà automàticament el 112, número únic d’urgència europeu, i comunicarà als serveis d’emergència la localització del vehicle encara que el conductor estigui inconscient o no pugui fer una trucada. Es calcula que el sistema podria salvar fins a 2.500 vides a l’any (MEMO/13/547).

El projecte legislatiu obligarà a que, a partir d’octubre de 2015, tots els nous models de turismes i de vehicles industrials lleugers portin el sistema de trucada automàtica al 112 i, a més, a crear la infraestructura necessària per rebre i tramitar adequadament les trucades als centres d’atenció de trucades d’urgència, garantint la compatibilitat, la interoperabilitat i la continuïtat del servei arreu de la UE.

Siim Kallas, vicepresident de la Comissió Europea i responsable de transport, ha declarat: “Les propostes d’avui són una fita per a la seguretat vial a la UE. L’any passat es van comptar 28.000 morts i un milió i mig de ferits a les carreteres. Quan hi ha un accident, cada minut és important per salvar els ferits. La tecnologia eCall ofereix un gran potencial per salvar vides perquè redueix dràsticament el temps que tarden en intervenir els serveis de socors i ho fa a tota la UE”.

Antonio Tajani, vicepresident de la Comissió Europea i comissari d’Indústria i Emprenedoria, ha declarat: “El desplegament del sistema eCall interoperable a tota la UE és un avanç important per a la seguretat vial. Els ciutadans poden estar tranquils gràcies a aquest sistema, que contribuirà a salvar vides i a atendre els ferits a temps a les nostres carreteres. També és un important pas endavant cap a uns vehicles més intel·ligents i cap a la millora de la nostra competitivitat”.

Neelie Kroes, vicepresidenta de la Comissió Europea i comissària d’Agenda Digital, ha declarat que “el sistema eCall és un gran pas endavant per a la seguretat vial. Quan cal ajuda urgent, és molt millor estar connectat que estar sol. És aquest el valor de les TIC”.

Avantatges d’eCall
Les dades rebudes a través del sistema eCall permetran als serveis de socors atendre en menys de temps al conductor i als passatgers del vehicle i així serà més fàcil salvar vides i tractar les ferides. Segons les estimacions, eCall podria escurçar el temps de resposta a les emergències un 40% aproximadament en zones urbanes i un 50% en zones rurals i salvar així fins a 2.500 vides a l’any.

A més dels beneficis per a la seguretat vial, eCall contribuirà significativament a reduir les congestions provocades pels accidents i els accidents secundaris derivats de la falta de protecció dels llocs de l’accident. La indústria també en traurà profit a través de les nombroses empreses que intervenen en el subministrament de tecnologies, components i serveis per als diferents aspectes d’eCall, com ara els sistemes integrats als vehicles, la transmissió de dades sense fils o els sistemes dels punts de resposta de seguretat pública. A més, s’espera que els equips integrats als vehicles introduïts per eCall es puguin fer servir per d’altres serveis com a valor afegit (com ara la cerca de vehicles robats).

Funcionament d’eCall
El dispositiu eCall s’activa automàticament tant aviat com els sensors del vehicle detecten una topada greu. Un cop engegat, el sistema truca al 112, número d’urgència europeu, estableix un enllaç telefònic amb el centre d’atenció telefònica d’urgència pertinent i envia als serveis de socors les dades de l’accident: hora, posició exacta del vehicle accidentat i direcció de marxa (molt important quan es tracta d’autopistes o túnels). Una trucada automàtica també es pot activar manualment polsant un botó, per exemple en cas de presenciar un accident greu.

Propostes de legislació per establir un sistema eCall obligatori
La Comissió proposa dos actes legislatius per ajudar a crear i aplicar el sistema:
·    Un Reglament sobre els requisits d’homologació per a la instal·lació del sistema (que modifica laDirectiva 2007/46/CE), a fi d’adequar els vehicles a eCall.
·    Una Decisió sobre el desplegament del servei eCall interoperable arreu de la UE, en virtut de la qual la infraestructura pública s’adequa a eCall.
Aquestes propostes completen el procés legislatiu de la Comissió en tres fases per establir l’obligatorietat d’eCall a tota la UE (vegeu IP/11/1010 i Reglament Delegat núm. 305/2013). Prèviament la Comissió havia demanat que el sistema s’introduís voluntàriament arreu d’Europa abans de 2009 (IP/09/1245), però l’adopció va ser molt lenta.

Propers passos
Un cop el Consell i el Parlament Europeu aprovin les propostes d’avui, l’objectiu de la Comissió serà que el servei eCall sigui plenament operatiu a tot el territori de la UE (a més d’Islàndia, Noruega i Suïssa) d’aquí a 2015.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars