Acord de col·laboració de la UE i la Fundació Bil i Melinda Gates per lluitar contra la sida, la tuberculosi, la malària i d'altres malaties relacionades amb la pobresa

de juny 11, 2013


París, 10 de juny de 2013
Recerca: nova col·laboració contra les malalties relacionades amb la pobresa
La Unió Europea i la Fundació Bill i Melinda Gates s’han compromès avui a lluitar conjuntament contra la sida, la tuberculosi, la malària i d’altres malalties relacionades amb la pobresa que afecten més de mil milions de persones arreu del món. L’acord, signat a París pel copresident de la Fundació, Bill Gates, i la comissària europea de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, crea una nova associació estratègica de recerca en aquest àmbit. Entre 2007 i 2011, la Fundació i la Comissió Europea van contribuir, amb aproximadament 2.400 milions d’euros (3.100 milions de dòlars), a la recerca sobre les malalties infeccioses relacionades amb la pobresa i a donar suport a més de vint productes nous o millorats.

L’associació invertirà en la recerca i el desenvolupament d’intervencions que puguin salvar vides i millorar la salut i el benestar de les poblacions als països en desenvolupament. A més d’accelerar l’obtenció de medicaments, vacunes i mitjans de diagnòstic molt necessaris, les dues organitzacions procuraran trobar maneres sostenibles i assequibles de garantir que els productes arribin ràpidament als que més els necessiten.

La comissària Geoghegan-Quinn ha declarat que “amb la nova associació volem col·laborar per obtenir almenys un nou i millor producte sanitari cada any. Això representarà un gran pas endavant per als milions de persones que pateixen malalties relacionades amb la pobresa”.
Gates ha afegit que “amb recursos suficients i el compromís polític podrem millorar junts les condicions de vida de milions de persones abans que acabi aquesta dècada. La Fundació està plenament decidida a donar suport als esforços per obtenir productes que salvin vides i a ajudar a solucionar alguns dels principals problemes mundials. La col·laboració amb la Comissió i d’altres finançadors és essencial per a l’èxit de la nostra missió comuna”.

La Fundació i la Comissió tenen previst organitzar un premi comú a la innovació a la Convenció d’Innovació de 2014 per tal de guardonar les innovacions que permetin abordar els reptes actuals per a la salut mundial.
La Comissió i la Fundació també finançaran conjuntament el desenvolupament clínic de nous mitjans de tractament i prevenció del VIH, la tuberculosi, la malària i d’altres malalties infeccioses desateses, com són les malalties diarreiques, l’úlcera de Buruli, el tracoma, la filariosi limfàtica i la malaltia del son. Gran part de la feina es canalitzarà a través del Programa d'Assaigs Clínics Europa-Països en Desenvolupament (EDCTP), iniciativa emblemàtica de la Unió Europea a la qual hi participen actualment 16 països europeus i 30 subsaharians.

Context

L’EDCTP entrarà pròximament a la segona fase i inclourà més etapes dels assaigs clínics i més malalties. El programa està esdevenint un dels principals suports al desenvolupament de productes i de capacitats als països amb malalties endèmiques. La Comissió Europea hi ha ofert un finançament de fins a 1.000 milions d’euros del pressupost de la UE per igualar les contribucions dels països europeus participants. L’associació pot exercir un paper essencial aportant un finançament catalític per als assaigs clínics en fase avançada destinats a comprovar la seguretat i l’eficàcia de vacunes i medicaments innovadors. Aquests tipus d’assaig es poden prolongar fins a 15 anys i costar entre 500 i 800 milions d’euros per vacuna o medicament.

Però encara no hi ha prou medecines eficaces i assequibles per a nombroses malalties associades a la pobresa i el cost socioeconòmic que això representa limita el potencial de desenvolupament, en particular a l’Àfrica subsahariana.

La Fundació i la Comissió estan estudiant actualment les possibilitats d’invertir en productes prometedors i en noves perspectives científiques en combinació amb l’aplicació d’estratègies d’inversió eficients i de mecanismes de finançament flexibles. Un tema essencial serà el de la tuberculosi, per a la qual calen nous medicaments, vacunes i criteris científics per tal de contenir l’epidèmia i lluitar contra l’aparició de soques resistents als medicaments.

Les malalties associades a la pobresa tenen efectes desastrosos sobre la salut, la societat i el creixement econòmic a nombrosos països i afecten especialment a les poblacions més pobres i marginades del món. Més de mil milions de persones, entre elles 400 milions d’infants, pateixen una o vàries de les tres principals malalties relacionades amb la pobresa — VIH/sida, malària i tuberculosi — o malalties infeccioses desateses com ara l’úlcera de Buruli, el tracoma, la filariosi limfàtica o la malaltia del son. Es calcula que només el sida mata al voltant de dos milions de persones a l’any i que també a l’any moren 2,2 milions de persones de malària o de tuberculosi.

La lluita contra les principals malalties associades a la pobresa està esdevenint cada vegada més una qüestió de salut mundial. L’augment de la mobilitat, tant pel turisme com per les migracions, significa que les malalties infeccioses poden aparèixer o tornar a aparèixer a qualsevol país del món. L’escalfament del planeta i el sorgiment de resistències als medicaments estan modificant la prevalença i la distribució d’aquestes malalties arreu del món.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars