La Comissió Europea i el CERN donen el seu suport a la creació d'un dels projectes de recerca més ambiciosos a l'Orient Mitjà

de maig 28, 2013


La Comissió Europea i el CERN han acordat avui donar suport a la creació de SESAME, un dels projectes més ambiciosos de centres de recerca a l’Orient Mitjà. SESAME és el que se’n diu una font de llum de sincrotró, que funciona de fet com un microscopi gegant i que permetrà als investigadors de la zona estudiar les propietats de materials avançats, processos biològics i obres culturals. SESAME és una aliança d’empreses única que té la seu a Jordània i que agrupa científics dels països que hi participen: Bahrain, Egipte, Iran, Israel, Jordània, Pakistan, l’Autoritat Palestina, Turquia i Xipre. A més dels objectius científics, el projecte vol fomentar la pau a la zona a través de la cooperació científica (MEMO/13/460).

La comissària de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, ha declarat que “ens fa feliços unir els nostres esforços amb els del CERN en donar suport a un dels projectes científics més interessants de l’Orient Mitjà. A més d’oferir als investigadors de la zona unes instal·lacions entre les més innovadores, SESAME serà un punt d’atenció sobre els grans avanços que es poden aconseguir en aquesta regió a través de la cooperació pacífica”.

El director general del CERN, Rolf Heuer, ha manifestat que “SESAME és un dels projectes més importants existents actualment al món. El seu origen és molt semblant al del CERN, i em satisfà el fet de tenir la possibilitat d’aportar aquesta important contribució a l’èxit d’aquest jove laboratori”.
Amb l’acord anunciat avui, la Comissió aportarà al projecte 5 milions d’euros que permetran al CERN, en col·laboració amb SESAME, subministrar imants per a un nou anell d’emmagatzemament d’electrons que serà el nucli de la instal·lació. Això permetrà a SESAME començar a funcionar l’any 2015.
El Dr. Khaled Toukan, director de SESAME, ha declarat que “la construcció de SESAME avança a bon ritme i volem endegar el programa científic com més aviat millor. Tot això serà possible gràcies a l’apreciable ajut del CERN i al generós suport de la UE”.
La Comissió Europea ja hi ha aportat més de 3 milions d’euros a través de l’Instrument Europeu de Veïnatge i Associació i del suport als sistemes informàtics, de xarxes i de procés de dades de SESAME.

Context
La construcció de SESAME (sigles de Synchrotron-light for Experimental Science and Applications in the Middle East) va començar l’any 2003. Com el CERN, es va crear sota els auspicis de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco). Un dels factors essencials va ser la donació de components procedents del laboratori BESSY de Berlín. Des d’aleshores, un grup creixent de científics locals col·labora estretament amb entitats associades d’arreu del món i, d’altra banda, diversos laboratoris han contribuït a fer de SESAME un institut reconegut internacionalment.

El CERN (Centre Europeu de Recerca Nuclear) és el primer laboratori mundial de física de partícules. Té la seu a Ginebra. Actualment hi participen Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, Eslovàquia, Espanya, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Itàlia, Noruega, els Països Baixos, Polònia, Portugal, el Regne Unit, Suècia, Suïssa i Txèquia. Romania n’és candidata. Israel i Sèrbia en són membres associats a la fase prèvia a l’adhesió. La Comissió Europea, els Estats Units, l’Índia, el Japó, Rússia, Turquia i la Unesco són observadors.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars