Dinar Solidari contra el Càncer: Les proves de prevenció del càncer de còlon seran possibles al Baix Penedès abans d’acabar la legislatura

de maig 26, 2013


Vista d'un moment del Dinar Solidari Contra el Càncer
Foto: Josep Batet


Aquesta va ser la declaració que Joaquim Nin, Delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, va fer durant el Dinar Solidari per Recaptar Fons pel Càncer que ahir va tenir lloc a Sant Jaume dels Domenys. Una bona notícia per celebrar el vintè aniversari de la creació de la Lliga Contra el Càncer del Baix Penedès, que a crescut amb molta vitalitat de la ma i impuls de Joan Descals.

La Lliga Contra el Càncer al Baix Penedès compta amb delegacions a tots els seus municipis, per això cada any quan s’organitza el dinar solidari es motiu de trobada de persones implicades d’arreu de tota la comarca. Des de les delegacions es recava la col•laboració de les empreses de les seves àrees per tal de incrementar la recaptació, ja que s’organitza una rifa dins el dinar on els assistents compren tiquets per poder obtenir els premis que les empreses i també alguns particulars aporten.   De manera que al final la participació en el dinar, tant si s’assisteix com si es col•labora amb regals abasta un gran nombre de persones. Pel que fa al dinar d’ahir el total d’assistents va ser de 210 i el nombre de regals superava el centenar.
El Ball de Bastons de Sant Jaume dels Domenys
una de les entitats que van participar en
l'acte.
Foto Josep Batet.

El dinar va estar molt ben organitzat, de la ma de Dolors Galimany, delegada de la Lliga a Sant Jaume dels Domenys amb el suport de La Llinyola i amb la participació del Ball de Bastons que van rebre els assistents amb una mostra de balls populars i dels Diablons totes elles entitats del municipi que aquest any era amfitrió.

Els Diablons de Sant Jaume dels Domenys
també van formar part de la festa.
Foto: Josep Batet

Fina Serra de la Fonda Sport rep un ram de mans
del Dr. Borras per haver preparat el menjar
del Dinar.
Foto: Josep Batet
El menjar va ser preparat per la Fonda Spot, i va obtenir l’aprovació de tots els presents amb una amanida verda amb rotllets de pernil dolç farcits d’amanida russa; pollastre al forn amb pomes i prunes i gelat de torró de Xixona de postres. Els vins i caves eren de l’Agrícola de Sant Jaume dels Domenys, Gorg del Glaç rosat i negre i cava “Les Tres Naus”; cafè i coca.  Lourdes Meroño (Radio Banyeres) va ser l’encarregada de la rifa i de presentar les autoritats a l’hora de fer els parlaments.

D'Esquerra a dreta: Joaquim Nin, Delegat del Govern
de la Generalitat a Tarragona
Magí Pallarès, Alcalde de Sant Jaume dels Domenys
Dr. Joan Borras, President de la LLiga
Contra el Càncer a les Comarques de Tarragona
i Terres de l'Ebre.
Foto: Josep Batet.
El Doctor Joan Borràs, President de la Lliga a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, va destacar la importància de deixar de fumar, perquè avui dia continua sent una de les causes de més risc de contraure càncer; va encoratjar les dones a continuar participant de les proves de prevenció de càncer de mama que es realitzen cada any perquè la detecció en estadis inicials és una de les grans avantatges per actuar contra la malaltia. Va anunciar també l’inici de les proves de detecció de càncer de còlon, un tipus de càncer que pot afectar a homes i dones i amb la qual aquella pregunta -  tants cops realitzada per part de Magí Pallarès, alcalde de Sant Jaume dels Domenys - sobre quan s’iniciarien pràctiques de prevenció que incloguessin riscos que afecten també als homes s’està fent realitat.

El Dr. Borràs va parlar dels GAM  (Grups d’Ajuda Mútua) liderats per dones afectades per càncer de mama o malalts oncològics, tots amb preparació específica per fer front a una tasca voluntària que cerca aconseguir que el sentiment de sol•litud que poden patir els malats durant el procés de tractament resti esmorteït participant en aquest grups que a més permetent compartir unes experiències i uns sentiments que són perfectament compresos per aquells que han patit o pateixen la mateixa situació; és crea una xarxa de suport emocional que tan necessari és en moments tant difícils i que permet als que ja han superat aquesta dura proba la possibilitat d’oferir la seva experiència per ajudar a qui es troba en el procés de lluita contra la malaltia.  Avui a més de suport per a dones amb càncer de mama, grups d’altres patologies i altre d’específic de malalts amb ostomies (construcció quirúrgica d’una obertura excretora artificial).

Us afegim la llista de GAM a les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre i que ofereixen suport per a malalts oncològics.
  • AMPOSTA 609 207 707 Sra. Isabel Escobar
  • EL VENDRELL 629 652 934 Sra. Ana María Salas
  • REUS 629 388 501 Sra. Tere Miró
  • TARRAGONA  619 754 060 - 977 226 592  Sra. Lídia Pascual
  • TORTOSA 686 979 588 - 977 440 180 Sra. Rocío Martín
  • MÓRA LA NOVA (ALTEBRAT) 636 547 889 Sra. Núria Llorenç
  • LA SÈNIA 639 359 563 Sra. Maite Pérez Pons
  • LA SELVA DEL CAMP 636 603 224 Sr. José Antonio Aliaga
  • MONTBLANC 609 782 741
  • OSTOMITZATS 689 322 037 Sra. Montse Calvo

Lourdes Meroño i Dolors Galimany durant la Rifa
 i les delegades municipals
de la Lliga Contra el Càncer, les quals
van ser les encarregades de repartir els
premis de la rifa entre els guanyadors.
Foto: Josep Batet
Així mateix el Dr. Borras va destacar la feina de les delegacions de la Lliga a cada municipi. La relació de delegats i delegades per municipi és: Anna M. Rodríguez Morales (Albinyana); Rosa M. Sanahuja (Banyeres del Penedès); Isabel Fernández (Bellvei); Josep Damià Godall (Bonastre); Pepita Giménez Alcaraz (Calafell); Montse Carreras (Cunit); Rosa Estellé Macià (El Montmell); Roser Recasens (El Vendrell); Assumpta Cañellas (La Bisbal del Penedès); Francisca Cunillera (Llorenç del Penedès); Encarna Domene Martínez (L’Arboç); Joan Miró (Masllorenç); Dolors Galimany (Sant Jaume dels Domenys) i Neus Ancín (Santa Oliva).
Una vista del més d'un centenar de regals que
empreses i particulars havien donat
per a la Rifa.
Foto: Josep Batet.
Magí Pallarès, alcalde de Sant Jaume dels Domenys, va donar la benvinguda a tots el presents i va aprofitar l’anunci del Dr. Borras sobre les proves de detecció preventiva de càncer de colon per destacar la tasca que la Lliga feia en relació a la prevenció del càncer de mama i la satisfacció de veure com aquestes activitats preventives s’anaven ampliant cap a d’altres tipus de càncer com ara el de colon.

Joaquim Nin, a més de l’anunci que encapçala la notícia, va destacar que, malgrat el gran esforç que suposa per a tots els que ho conformen fer front a les retallades, el sistema sanitari català continua sent capdavanter i un dels de millor qualitat existents.

Un cop acabats els parlaments es va dur a terme la Rifa on hi havia, entre d’altres premis una pilota signada per tres gran esportistes nascuts a Sant Jaume dels Domenys:  Marc Bartra, Eugeni Valderrama i Elena Palau, així com un quadre pintat per Joan Descal basat en un poema de Nati Soler (Les Dents del Gat) o una impressora regal de Instal•lacions Batet.


El proper any la cita del Dinar Solidari Contra el Càncer tindrà lloc a Santa Oliva.

You Might Also Like

2 comments

  1. Tot meravellòs, i el teu article és pròpi d'una periodista del Washington Post, no sé com ets aquí, quan hauries d'estar com assesora d'Obama.
    Que Déu et continui otorgant aquest do de la paraula oral i escrita, i continua conservant i renovant els amplis coneixements culturals que tens, que és un tresor que el tens guanyat a pols. Salutacions, Antonio Manznanares Castillo

    ResponElimina

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars