Dia Internacional de la Dona: Missatge de Nacions Unides "Temps per actuar per la fi de la violència contra la dona"

de març 08, 2013


Fotografia realitzda a Barcelona l'any 2009
amb motiu del Dia Internacional de la Dona
el lema a les hores va ser la capacitat
de les dones per moure el món .
Foto: Mutari

En relació al lema d'enguany Ban Ki-moon Secretari General de les Nacions Unides ha declarat:
“Això és una veritat universal, aplicable a tots els països, cultures i comunitats: la violència contra la dona no es mai acceptable, no és mai excusable, no és mai tolerable”  


La fita escollida enguany a les Nacions Unides pel Dia Internacional de la Dona és la lluita contra la violència contra la dona, algunes de les dades que ofereix al respecte són veritables crides d’atenció que no es poden obviar:


  • Més del 50 % dels atacs sexuals ho pateixen noies de menys de 16 anys.
  • Més d’un 70 % de les dones d’arreu del món han tingut alguna mena d’experiència de maltractament i/o violència sexual al llarg de la seva vida.
  • Al voltant de 60 milions de noies d’arreu del món són casades quan encara no tenen 18 anys.
  • Al voltant de 603 milions de dones viuen en països on la violència de gènere (domèstica) no es considera un delicte.


La llista d’actes que des de primers de març s’estan duent a terme abasten totes les formes de lluita contra la violència contra la dona i la noia, pel que fa al dia d’avui a Nacions Unides participa d’una o altra manera als següents actes:

  • La construcció de la autonomia de les dones indígenes (on participen UNICEF, el Secretariat Permanent de les Nacions Unides del Fòrum de les Nacions Indígenes (SPFII) i el Fòrum Internacional de Dones Indígenes (FIMI
  • La prevenció i la manera de parar l’ús de la violència, amb la participació d’Austràlia, Suècia, el Programa de Desenvolupament de Nacions Unides (UNDP), l’agència de Nacions Unides pel Desenvolupament (UNFPA), UN Women,  els Voluntaris de Nacions Unides (UNV), la Organització Mundial de la Salud (WHO), entre d’altres.  
  • UN Women Australia farà especial esment dels estereotips de gènere com a base de discriminació a la feina;  
  • Programa sobre  Assentament Humans (UN-Habitat) que planteja la visió des dels ulls d’una noia sobre espais no segurs dins les zones urbanes, participa també el Pla Internacional Dones a les Ciutats Internacionals 
  • Suïssa juntament amb la Lliga Internacional de Dones per a la Pau i la Llibertat (WILPF)  tractaran sobre les veus poderoses de dones parlant de militarisme, seguretat i pau.
  • Discussió sobre la violència contra la dona i les noies amb discapacitats. En aquest cas participen UN Women, l’Aliança Internacional sobre la Discapacitat (IDA), i països com El Salvador, Perú, Jordània, Bulgària, UNICEF, Women Enabled, Plan i Human Rights Watch.
  • Alemanya planteja la acció de la llei envers la pràctica de tradicions que són violència contra la dona i les noies, per evidencia la diferència entre la teoria i la realitat.
  • A Sud Àfrica, es tractarà la violència de gènere, per a fer una crida multisectorial.
  • L’oficina de l’Alta Comissionat dels Drets Humans, el Ponent especial contra la violència contra la dona, i UN Women plantegen altre acte sobre la violència de gènere com motiu de l’assassinat contra la dona.
  • Irlanda, l’Irish Consortium on Gender Based Violence tractarà sobre la violència de gènere i l’aprenentatge per accelerar les accions contra aquesta mena de violència.


A més d’aquesta agenda hi ha previstos nombrosos nous actes a diversos llocs del món fins el dia 14 de març.

Pel que fa a la Delegació de la Unió Europea, el passat dia 6 va tractar sobre el tràfic de dones i noies com una forma de violència contra la dona i la resposta que des de la Unió Europea es planteja, i el dia abans, 5 de març,   va tractar sobre les estratègies per combatre la violència de gènere i la violència contra la dona dins la Unió Europea, explicant els resultats i els reptes.

Quant a Espanya va plantejar (dins Nacions Unides) el tema de dos camins per a la igualtat de gènere, el passat dia 4 de març.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars