Banyeres. Actes del Dia Internacional de la Dona: Conferència "La Dona i la Recerca de la Igualtat: un relat de la lluita per l'oportunitat de viure.

de març 06, 2013

D'esquerra a dreta:
Dolores García Martínez,
Lídia Bargas Delegada de l'Institut Català de les Dones
a Tarragona
Núria Figueras, alcaldessa de Banyeres del Penedès
i
Joana Fernández Coll, regidora de Benestar Social i
Sanitat de Banyeres del Penedès.
Fotografia: Manoli Márquez.


Ahir vaig tenir el plaer oferir una conferència a Banyeres del Penedès, dins dels actes que aquest municipi ha preparat per commemorar el Dia Internacional de la Dona.

Malgrat la pluja, més d’una trentena de persones van assistir a l’acte, entre elles, Lídia Bargas Delegada de l’Institut Català de les Dones a Tarragona, Núria Figueras, alcaldessa de Banyeres, Joana Fernández Coll de Sanitat i Benestar Social, nombroses membres del col•lectiu de dones El Farcell, presidida per Antonia Sarmiento, també present a l’acte.

L’acte formava part de les activitats del Dia Internacional de la Dona, i es centrava en la recerca de la igualtat per part de la dona al llarg dels segles, una recerca perquè es tracta d’un acte voluntari, reiterat, insistent i que la història ha demostrat que sovint porta èxits de curta durada que s’han de tornar a reconquerir de nou. Un simple exemple, l'experiència de les dones que van voler estudiar a la Universitat a finals del segle XIX, i la resposta reaccionaria de l'any 1882 prohibint l'accés a l'ensenyament secundari i universitari a la dona;  fins un any més tard no podrien tornar a estudiar nivell de secundaria i fins sis anys després no van poder pretendre tenir estudis universitaris...però, en aquest cas, sense assistir-hi a les classes, només atorgaven el dret a examinar-se.


Fotografia: Manoli Márquez


La conferència compartia jornada amb la inauguració de l’exposició itinerant “La Lluita per l’Oportunitat de Viure”, de l’Institut Català de les Dones, que recull el període de temps que abasta des de 1931 a la construcció de la democràcia.

A l’acte inaugural de l’exposició, Lidia Bargas va destacar que seria una gran notícia que arribés un moment on no fos necessari tenir que celebrar el Dia Internacional de la Dona perquè fos una realitat la igualtat entre homes i dones. Va destacar la qualitat de l’exposició, amb textos i selecció d’imatges d’Isabel Segura Soriano, autora  de obres com “Guia de Dones de Barcelona (1995) o “La Habana para mujeres  (2003).


Un moment de la conferència.
Foto: Manoli Márquez



El llarga camí cap a la igualtat.
La raó de ser de la conferència és el fet que la repetició reiterada d’unes opinions, creences, lleis humanes i lleis religioses, facin que una gran majoria comparteixi aquestes idees i es tinguin com a normals, naturals i obligatòries;   de tal manera que encara que cada persona sigui diferent i pugui pensar de manera diferent, al final es crea una opinió generalitzada que accepta per bones aquestes idees tants cops repetides.

Així durant segles es va construir quin era el lloc de la dona a la societat, i es va crear la imatge de persona amb poca capacitat intel•lectual que a més a més esdevé encara pitjor persona si arriba a ser una dona instruïda.

Superant les traves socials, sorgides del dret, la religió i la tradició (que sovint només ha estat una idea que ha fet fortuna i s'ha acceptat com si fos una veritat  o una llei;  tot i que no tingui cap base científica, ni religiosa, ni legal), les dones  ens hem entestat  en apropar-nos al coneixement i ocupar llocs professionals considerat propis dels homes, i així hem esdevingut, poetes, novel•listes, científiques, pedagogues, professores, juristes, metgesses, artistes i fins i tot polítiques,  demostrant que la intel•ligència (com altres moltes qualitats ) no té sexe.

Amb Antonia Sarmiento
actual presidenta del
Col·lectiu de Dones "El Farcell"
de Banyeres del Penedès.
Foto: Manoli Márquez
També cal dir que en aquest llarg camí han hagut homes que decididament han apostat per la dona i la seva igualtat, per això també tenen el seu espai en aquesta conferència.  I us asseguro que la conferència és força més senzilla d’entendre i més amena,  que no pas aquest enrevessat text que descriu el motiu del seu origen.



Finalment felicitar al Col·lectiu de Dones "El Farcell"
pel seu 10è Aniversari.

L'acte estava organitzat per l'Ajuntament de Banyeres del Penedès, amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Penedesencs i el suport del Col·lectiu de Dones "El Farcell". 



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars