Europa: Atur Juvenil 24 %

de febrer 13, 2013

Autor: Der Schmacks.
L'atur juvenil és del 24 % a la UE. 

L’atur juvenil i les aptituds dels joves centraran el Consell de Ministres d’Educació de la UE del 15 de febrer

La lluita contra l’atur juvenil, que actualment se situa prop del 24% a la Unió Europea, serà el tema principal dels debats dels ministres europeus al Consell d’Educació, Joventut, Cultura i Esport que tindrà lloc a Brussel·les el proper 15 de febrer. La comissària europea d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou, subratllarà la importància de modernitzar els sistemes d’educació i formació per adequar les competències dels joves a les necessitats del mercat laboral.S’espera que els ministres d’Educació adoptin conclusions sobre inversió en educació i formació en resposta a l’Estudi Prospectiu Anual sobre el Creixement i a l’estratègia Replantejar l'Educació de la Comissió. El president de l’Open University (Regne Unit) i conegut productor cinematogràfic, David Puttnam, (Carros de focL'exprés de mitjanit), participarà en un debat sobre “educació i aptituds de cara a l’ocupació, l’estabilitat i el creixement” amb el subdirector d’educació de l’OCDE, Andreas Schleicher.La presidència irlandesa exposarà l’estat actual de les negociacions d’Erasmus per a Tothom, el nou programa d’educació, formació, joventut i esport que començarà el 2014.

Abans d'aquesta sessió del consell, Androulla Vassiliou ha declarat que “la Comissió Europea està desplegant tots els mitjans possibles per ajudar els Estats membres a lluitar contra el flagell de l’atur juvenil. Les nostres iniciatives per als joves s’adrecen a aquells que més les necessiten i els programes com ara Erasmus els ajuden a adquirir una experiència i unes aptituds que els donen més possibilitats de trobar feina. També preparem noves iniciatives com ara l’aliança per a la formació d’aprenents, que fomenta la presència de l’emprenedoria als centres d’ensenyament a través de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia i presentarem aviat una nova estratègia, titulada “Obrir l'educació”, que animarà els instituts i les universitats a integrar les TIC i els recursos educatius oberts a l’ensenyament i a l’aprenentatge”.

La Comissió presentarà la seva estratègia de l’aliança per a la formació d’aprenents, que fomenta un aprenentatge d’alta qualitat arreu d’Europa, amb ocasió del concurs WorldSkills que se celebrarà a Leipzig el mes de juliol. Enguany també es posarà en marxa el nou “marc orientatiu per a una universitat emprenedora”, eina d’autoavaluació que ajudarà les institucions d’ensenyament superior a crear “ecosistemes” emprenedors i a esdevenir motors d’innovació. De cara al futur es vol ampliar aquest criteri adaptant-lo a les necessitats específiques dels centres d’ensenyament i de formació professional.

També s’ha avançat força en la iniciativa Obrir l'educació, una proposta conjunta d’Androulla Vassiliou i la comissària de l’Agenda Digital, Neelie Kroes, destinada a facilitar l’accés a l’educació gràcies a la tecnologia, potenciant l’ús de les TIC a l’educació i l’accés als recursos educatius oberts de qualitat.

S’ha convidat a representants dels sindicats i de les organitzacions professionals a presentar els seus parers al dinar de treball que seguirà al Consell. També es debatrà un document de la presidència irlandesa que identifica la inadequació de les aptituds i les carències que impedeixen a Europa aprofitar el seu potencial.

La Comissió col·labora estretament amb l’OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) en qüestions d’educació, com ho demostra el fet que aquest mateix any es publicarà la primera enquesta sobre habilitats dels adults, el programa d’avaluació internacional de les aptituds dels adults (PIAAC, en les sigles en anglès).

Al voltant de les 14.30 hores, Androulla Vassiliou participarà en una conferència de premsa amb el ministre irlandès d’Educació, Ruairí Quinn, a la sala de premsa del Consell. 
Antecedents

La Comissió va posar en marxa l’estratègia “Replantejar l’educació” el novembre de 2012, amb l’objectiu de donar suport als esforços dels Estats membres per millorar els sistemes d’educació i formació, i promoure que els joves adquireixin habilitats que els ajudin a trobar feina. També ofereix indicacions sobre la manera de centrar les inversions en educació per treure’n el màxim profit en temps d’austeritat financera.

L’estratègia subratlla la necessitat de millorar les aptituds bàsiques, com ara la lectura i l’escriptura, i d’insistir en el desenvolupament de coneixements i pràctica en tecnologies de la informació, emprenedoria i idiomes. La Comissió ha proposat un nou indicador de referència per als idiomes per tal d’ajudar els Estats membres a mesurar els avenços en aquest àmbit.

L’estratègia destaca, a més, la necessitat de reduir l’abandonament escolar i el nombre d’adults poc qualificats. Entre els remeis proposats hi ha la detecció primerenca dels alumnes amb baix rendiment, el suport individualitzat, l’accés més fàcil a la formació permanent i la validació de les competències adquirides fora del sistema educatiu tradicional. Totes les reformes han de comptar amb el suport de professors ben formats, motivats i emprenedors. És essencial que els sistemes de contractació i de suport professional siguin coherents i comptin amb recursos suficients.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars