La Comissió Europea celebra l'entrada en servei de la línia de l’AVE Barcelona-Figueres, última etapa de la connexió amb Europa en alta velocitat

de gener 08, 2013




L’entrada en servei del tram d’alta velocitat entre Barcelona i Figueres, que s’inaugura avui, representa la culminació d’un projecte, el de la línia d’alta velocitat Madrid-Barcelona-Frontera francesa, que ha comptat amb una important implicació i suport de la Unió Europea.

Aquesta línia forma part de la xarxa principal de transports de la UE (TEN-T) i ha estat possible gràcies al suport decisiu de la Política de Cohesió i de la Política de Transports de la Unió Europea. En total, el projecte ha rebut  3.500 milions d’euros dels fons europeus de cohesió (que han finançat un 72% del projecte en el tram Madrid-Barcelona) i 180 milions dels ajuts destinats a la xarxa TEN-T, concentrats especialment en el tram transfronterer i en les connexions intermodals. A més, el Banc Europeu d’Inversions ha participat en el finançament del projecte amb un crèdit de 2.200 milions d’euros.

La inauguració oficial de la línia ha comptat amb la participació del príncep Felip, del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, del president de la Generalitat, Artur Mas, la ministra de Foment, Ana Pastor, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila i, com a representants de la Comissió Europea, la membre del gabinet del vicepresident Siim Kallas, Désirée Oen, i el cap de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Terradellas.
El tram de la línia Barcelona-frontera francesa connecta la Península Ibèrica amb la resta de la Unió Europea i permetrà, quan estigui plenament operatiu, arribar a França des de Barcelona en menys d’una hora (comparat amb les 3,30 hores que es trigava fins ara).
Aquesta línia, amb un suport molt important de la Política de Cohesió i de Transport, com també del Banc Europeu d’Inversions, s’ha construït d’acord amb els Estàndards Europeus d’Interoperatibilitat, incloent-hi la seva peça clau, el sistema europeu de senyalització i control (ERTMS-ETCS), que permet als trens circular a través d’Europa maximitzant la capacitat, velocitat i seguretat de la xarxa ferroviària. 
Aquesta infraestructura millorarà considerablement el trànsit ferroviari tant per a passatgers com per a mercaderies, enllaçant les dues principals línies d’alta velocitat d’Europa gràcies a la connexió entre Madrid, Barcelona, Lió i París. Aquesta línia també ha de permetre connectar alguns dels principals ports del Mediterrani  (Tarragona, Barcelona, València, com també Marsella, al costat francès).
El suport de la Unió Europea també està contribuint a la implementació completa del corredor més enllà de la frontera, finançant el by-pass en alta velocitat al voltant de Nimes i Montpeller, que ha d’estar operatiu el 2016, com també el by-pass de Lió i la connexió amb Itàlia a través de la línia Lió-Turí, amb un finançament previst per part del pressupost de la xarxa TEN-T de més de 700 milions d’euros. 
Gràcies a aquests esforços, l’arc mediterrani complet des de València a Lió és previst que estigui operatiu el 2020. Llavors, el temps de viatge des de Barcelona fins a parís serà de només 4,30h (enlloc de 8h) i de 2h40 fins a Lió. 
Adjuntem un document amb informació de context (MEMO) sobre la importància d’aquesta línia d’alta velocitat per al conjunt de la xarxa europea de transports i sobre el finançament europeu del projecte.
El darrer informe anual del coordinador de la Comissió Europea sobre el Projecte Prioritari 3 (que inclou l’eix d’alta velocitat Madrid-Barcelona-Frontera francesa), es pot descarregar en aquest enllaç

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars