Europa: L'experiència d'Irlanda del Nord i la seva potencial utilitat per altres communitats dividides.
de gener 29, 2013
Poc després de la concessió del Premi Nobel de la Pau a la Unió Europea, la Comissió Europea convida les comunitats dividides de la UE i d’arreu del món a pensar si els podria ser útil i, en cas afirmatiu, de quina manera, l’experiència del programa PEACE de la UE per a Irlanda del Nord i la regió fronterera d’Irlanda.
El comissari de Política Regional, Johannes Hahn, inaugurarà la conferència “Acostar les comunitats dividides: l’experiència del programa PEACE de la UE”, que tindrà lloc el dijous 31 de gener a partir de les 9 del matí a l’edifici Charlemagne de Brussel·les.
L’acompanyaran el primer ministre i el viceprimer ministre d’Irlanda del Nord, Peter Robinson i Martin MacGuinness, a més del ministre irlandès de Despesa Pública i Reforma, Brendan Howlin. Hi assistiran representants de diversos països i territoris de la UE (com ara, del País Basc), de països candidats i de països veïns, entre d’altres.
Es comptarà amb la intervenció dels participants en tres projectes de pau a Irlanda del Nord, que explicaran les seves experiències. A continuació, es debatrà en quina mesura l’estratègia del programa PEACE es podria aplicar a d’altres llocs del món.
En referència a l’acte, el comissari Hahn ha declarat que “els programes PEACE de la UE han influït en la vida de gairebé un milió de persones a Irlanda del Nord i la regió fronterera d’Irlanda i han contribuït a crear les condicions per assentar-hi la pau i la reconciliació. La conferència és una ocasió per celebrar la feina de moltes persones valentes i compromeses de totes dues comunitats i d’analitzar en quina mesura d’altres persones poden aprendre de la seva experiència”.
El comissari ha afegit que “els esdeveniments recents a Irlanda del Nord han demostrat que encara hi ha feina per fer, però també que la gran majoria de la població vol la pau. Els fons de la UE tenen un paper important a l’hora d’ajudar a posar els fonaments d’una societat comuna en la qual totes las comunitats trobin el seu lloc i es beneficiïn dels fruits de la pau. La política regional ha de fer unes inversions que signifiquin un canvi per a la vida de les persones, i confio que el programa PEACE seguirà endavant independentment dels resultats dels actuals debats pressupostaris”.
Projectes presentats
Groundwork NI du a terme dos projectes centrats en territoris disputats, amb l’objecte de superar el sectarisme i la segregació dins de comunitats locals d’Irlanda del Nord i la regió fronterera. A més de trobar una utilitat per a llocs abandonats o desaprofitats, s’han establert bones relacions entre les comunitats mitjançant una presa de decisions conjunta sobre la revitalització i la transformació de zones locals, contribuint així a una visió comuna de la pau en el futur.
La feina de Theatre of Witness es basa en representacions. Persones d’ambients diversos representen autèntiques històries de la vida real, amb actuacions d’expressió oral, musical, corporal o d’imatges cinètiques. Algunes representacions recents han reunit supervivents, autors i testimonis d’actes violents, que han servit per repassar nocions com ara la responsabilitat, la culpa, el perdó i la redempció.
El compromís de Football for All és afrontar el sectarisme i el racisme a través del futbol, amb una sèrie de mesures educatives sobre el terreny, com ara la col·laboració amb clubs de la lliga irlandesa i amb grups, aficionats i voluntaris de la comunitat.
Antecedents
El programa PEACE III per a Irlanda del Nord i la regió fronterera d’Irlanda està finançat en part per la Unió Europea (225 milions d’euros de la UE i 108 milions d’euros de contribucions nacionals) a través dels fons de política regional. Els principals objectius del programa són impulsar l’avanç cap a una societat pacífica i estable i promoure la conciliació, fomentant les activitats i els projectes que contribueixin a apropar les comunitats i a assolir una societat comuna per a tothom. L’establiment del programa PEACE l’any 1995 va ser resultat directe del desig de la Unió Europea de donar una resposta positiva a les noves perspectives del procés de pau d’Irlanda del Nord després dels anuncis de treva dels paramilitars. De llavors ençà, la UE ha donat ajuts financers addicionals a través del programa PEACE II i de l’actual programa PEACE III (2007-2013), amb un total de 1.300 milions d’euros. El programa insisteix especialment en les iniciatives inspirades per les comunitats per crear una visió comuna de la societat, col·laborar en projectes comuns i reconèixer el passat per tal de superar-lo. Es comptarà amb material videogràfic i hi haurà cobertura de l’acte.
0 comments