Europa: Finalistes del Premi d’Arquitectura Contemporània de la UE – Premi Mies van der Rohe de 2013

de gener 31, 2013

Metropol Parasol de Sevilla de J. Mayer H.
Foto: Fernando Alda

El Metropol Parasol de Sevilla de J. Mayer H. entre els cinc finalistes.

Les obres seleccionades són:


Metropol Parasol, Sevilla (Espanya)
J. Mayer H.


Ajuntament de Gant (Bèlgica)
Robbrecht en Daem architecten; Marie-José Van Hee architecten

Superkilen (parc urbà intercultural), Copenhagen (Dinamarca)
BIG Bjarke Ingels Group; Topotek1; Superflex

Harpa – Auditori i centre de congressos, Reykjavík (Islàndia)
Batteríid Architects; Henning Larsen Architects; Studio Olafur Eliasson

Residència assistida per a tercera edat, Alcácer do Sal (Portugal)
Aires Mateus Arquitectos

Ajuntament de Gant (Belgica) de Marie-José Van Hee
Foto: Petra Decouttere


La Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe han anunciat els cinc finalistes que es disputaran el Premi d’Arquitectura Contemporània Mies van der Rohe de la Unió Europea del 2013. En total han estat nominades 335 obres de 37 països europeus. Un jurat d’especialistes ha establert la llista definitiva de finalistes (vegeu més endavant). Els guanyadors del Premi i de la Menció Especial a l’Arquitecte Emergent s’anunciaran el mes de maig i la cerimònia de lliurament dels premis tindrà lloc el 6 de juny al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona.

“Vull felicitar tots els arquitectes nominats i, en particular, els finalistes. L’arquitectura europea és enormement rica en talent i constitueix un brillant exemple del dinamisme dels nostres sectors culturals i creatius. Però també som conscients que l’arquitectura ha d’afrontar importants reptes com a resultes de crisi econòmica. La Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe mantenen el compromís de donar suport al sector, que aporta una contribució significativa a l’economia i a l’ocupació a més de crear bellesa i potenciar la cohesió de la nostra societat. Seguirem impulsant l’arquitectura, entre d’altres amb aquest premi, dins el futur programa Europa Creativa", ha declarat Androulla Vassiliou, comissària europea d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut.
Superkilen (parc urbà intercultural) a Copenhague (Dinamarca)
BIG Bjarke Ingels Group; Topotek1: Superflex
Foto:  Superflex





El Premi Mies van der Rohe destaca la contribució dels arquitectes europeus a la introducció de noves idees i tecnologies al desenvolupament urbà contemporani. Creat l’any 1987 i cofinançat pel Programa Cultura de la UE i la Fundació Mies van der Rohe, el premi és el més prestigiós de l’arquitectura europea i està dotat amb 60.000 euros. Es concedeix cada dos anys a una obra acabada durant els dos anys anteriors. Enguany celebra la seva tretzena edició.

Les obres nominades per al Premi són proposades per especialistes independents d’arreu d’Europa i per les associacions pertanyents al Consell d’Arquitectes d’Europa, les associacions estatals d’arquitectes i el comitè assessor del Premi.
Harpa - Auditori i Centre de Congressos, Reykjavik (Islàndia)
Arquitectes Batterfid; Henning Larsen i Olafur Eliasson Studio.
Foto: Nic Lehoux


Els membres del jurat que ha seleccionat els finalistes de 2013 són: Wiel Arets, president del jurat, de Wiel Arets Architects, Maastricht; Pedro Gadanho, conservador d’arquitectura contemporània del Museum of Modern Art (MoMA) de Nova York; Antón García-Abril, Ensamble Studio, Madrid; Louisa Hutton, Sauerbruch Hutton Architects, Berlín; Kent Martinussen, director administratiu del Dansk Arkitektur Center de Copenhagen; Fréderic Migayrou, conservador en cap d’arquitectura i disseny del Centre Pompidou de París; Ewa Porębska, redactora en cap de la revista Architektura-murator de Varsòvia, i Giovanna Carnevali, secretària del jurat, directora de la Fundació Mies van der Rohe de Barcelona.
Residència assistida per a la tercera edat, a Alcácer do Sal  (Portugal)
Arquitectes: Aires Mateus.
Foto: FG+SG



El nom del premi vol homenatjar Ludwig Mies van der Rohe, un dels pioners de l’arquitectura del segle XX, autor d’obres tan destacades com el pavelló alemany de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, la casa Tugendhat a Brno (Txèquia), el gratacel Seagram de Nova York o la Nova Galeria Nacional de Berlín.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars