Europa necessita una acció immediata i decisiva per tornar al camí del creixement generador d’ocupació, de la cohesió social i de la sostenibilitat ambiental.

d’octubre 18, 2012



Foto: European People's Party


Aquestes paraules de José Manuel Barroso resumeixen en gran mesura un pensament cada cop més estès entre la ciutadania europea. Les ha pronunciades com a part de la seva declaració a la Cimera Social Tripartida que s’ha celebrat avui a Brusel•les, entre el President de la Comissió Europea,  el ja citat José Manuel Barroso, el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy; el president de Xipre, Demetris Christofias, que es l’actual president semestral del Consell de Ministres de la UE; Lászlo Andor, comissari europeu d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió; i representants dels treballadors i els empresaris europeus (CES, Businesseurope, CEEP i UEAPME). Hi ha participat també Enda Kenny, primer ministre irlandès, que ostentarà la Presidència del Consell el primer semestre de 2013.

En aquesta Cimera Social s’han revisat, a més, els avanços de l’aplicació del Pacte pel Creixement i l’Ocupació i s’ha debatut el paper essencial dels interlocutors socials pel que fa a la governança de la UE i al restabliment del creixement i l’ocupació.


José Manuel Barroso ha afegit envers a la necessitat d’una activació econòmica que cal tenir molt present, “En particular, les xifres de l’atur juvenil requereixen mesures europees i nacionals molt més contundents i resoludes” . Així mateix ha remarcat que “cal que completem la Unió Econòmica i Monetària buscant més coordinació i convergència amb vista a un creixement econòmic sòlid i sostenible, a la generació d’ocupació i a la cohesió social”.

Per la seva part László Andor ha destacat el paper clau dels interlocutors socials europeus i ha afegit que “la negociació col•lectiva i el diàleg social dinàmic segueixen sent els principals trets del nostre model social europeu. La participació dels interlocutors socials en la governança econòmica de la UE, a escala nacional i europea, és crucial per donar una nova empenta als nostres esforços per assolir una recuperació i un creixement que mirin a l’ocupació”.

Els interlocutors socials europeus han subratllat que han de participar activament en l’aplicació dels programes nacionals de reforma i en la governança de la UE en general. Han presentat un informe sobre l’aplicació del seu programa comú de treball per a 2012-2014, que inclou accions conjuntes sobre l’ocupació dels joves, la formació permanent i la governança econòmica i social de la UE.


Antecedents

La Cimera Social Tripartida té lloc dues vegades l’any, abans dels Consells Europeus de primavera i de tardor. Per als interlocutors socials, la Comissió i els caps de govern del país que ostenta la Presidència del Consell i del que n’ostentarà la següent, és una ocasió important per intercanviar opinions.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars