Europa: 'Fusion for Energy' nomena Henrik Bindslev com a nou director
d’octubre 30, 2012
• L'organització, ubicada a Barcelona, gestiona la contribució europea a l'ITER
El vicedegà de recerca de la Facultat de Ciència i Tecnologia de la Universitat d’Aarhus (Dinamarca), Henrik Bindsley, ha estat nomenat nou director de l’Empresa Comuna Europea per l’ITER i el Desenvolupament de l’Energia de Fusió (Fusion for Energy).
El president de la Junta de Govern de Fusion for Energy, Stuart Ward, ha felicitat Henrik Bindslev pel seu nou càrrec i ha agraït a tots els membres de la junta la seva col•laboració a l’hora de prendre conjuntament una decisió tan important com el nomenament del nou director.
“Em sento honorat pel fet d’haver estat nomenat director de Fusion for Energy en un moment en què la contribució europea a l’ITER entra en una etapa decisiva i s’avançarà ràpidament en tots els fronts. És el moment de participar activament amb la indústria europea i la comunitat que treballa en l’àmbit de la fusió per respondre al nostre compromís amb aquest projecte de prestigi internacional”, ha dit Bindslev.
Henrik Bindslev treballa en la recerca sobre l’energia des de fa més de 20 anys i té una experiència considerable en gestió de la recerca, tant a Dinamarca com internacionalment. Actualment és vicedegà de recerca de la Facultat de Ciència i Tecnologia de la Universitat d’Aarhus i ex-president de l’Aliança Europea per la Recerca en matèria Energètica (EERA). És delegat del Fòrum Estratègic Europeu per la Recerca d’Infraestructures (ESFRI) i president del Grup de Treball de l’Estratègia Energètica del mateix ESFRI. Anteriorment, va ser director deDTU Risø, el Laboratori Nacional d’Energia Sostenible, amb 700 treballadors.
Va fer la carrera a la Universitat Tècnica de Dinamarca i va completar la formació amb un doctorat en Física de Plasma a la Universitat d’Oxford. Ha treballat com a recercador en l’àmbit de la fusió durant més de 10 anys en diferents equipaments, com ara el Joint European Torus (JET), el dispositiu d’investigació de la fusió més gran d’Europa, i ha publicat més de 150 articles.
El director és nomenat pel Consell d’Administració de Fusion for Energy per un període de cinc anys, renovable una vegada un cop transcorregut aquest termini. El nomenament es realitza sobre la base d’una llista de candidats proposada per la Comissió Europea després d’un concurs obert, publicat al Diari Oficial de les Comunitats Europees.
Fusion for Energy (F4E) és l’organització de la UE dedicada a la contribució europea a l’ITER. Una de les principals tasques de F4E és treballar conjuntament amb la indústria europea, les PIME i les organitzacions dedicades a la recerca per desenvolupar i oferir una àmplia gama de components d’alta tecnologia, a més d’enginyeria, manteniment i serveis de recolzament per al projecte ITER.
F4E recolza les iniciatives d’R+D de la fusió a través de l’Acord Ampli de Plantejament signat amb el Japó i es prepara per a la construcció de la demostració de reactors de fusió (DEMO).
F4E va ser creat per una decisió del Consell de la Unió Europea com a entitat legal independent i va començar a funcionar l’abril de 2007 per un període de 35 anys. Les seves oficines es troben a Barcelona, Espanya.
http://www.fusionforenergy.europa.eu
ITER és una col•laboració global única. Serà la instal•lació de fusió experimental més important del món i està dissenyat per demostrar la viabilitat científica i tecnològica de l’energia de fusió.
La fusió és el procés que genera l’energia del sol i els estels. Quan els nuclis atòmics lleugers es fusionen per formar-ne uns altres més pesats, s’allibera una gran quantitat d’energia. La recerca de la fusió té com a objectiu desenvolupar una font d’energia segura, il•limitada i sostenible.
Europa aporta prop de la meitat del pressupost de la construcció de l’ITER, mentre que els altres sis socis d’aquesta aventura conjunta internacional (la Xina, el Japó, l’Índia, la República de Corea, la Federació Russa i els Estats Units), contribueixen a la resta a parts iguals.
El projecte ITER està situat a Cadarache, al sud de França.
0 comments