Europa: la CE insta a reconèixer les competències educatives adquirides fora de l’escola i de la universitat.
de setembre 05, 2012Autor del Disseny: Tom Patterson, cartographer, Harpers Ferry Center, National Park Sservice, U.S |
Com a part de l’estratègia de la Comissió Europea per a la creació d’ocupació i creixement, presenta aquesta iniciativa que pretén el reconeixement de les capacitats i competències adquirides fora de l’escola o de la universitat, mitjançant l’establiment de sistemes nacionals de validació d’aprenentatge formal i informal que haurien d’estar implementats abans dels 2015.
Aquesta proposta de la Comissió Europea es debatrà al Consell i haurà de ser adoptada pels ministres d'Educació i Joventut els dies 23 i 24 de novembre.
L’objectiu es facilitar l’augment d’oportunitats de treball per a persones amb poques qualificacions formals i incrementar l’accés a estudis superiors a persones més grans.
En l’actualitat només França, Finlàndia, Països Baixos i Luxemburg tenen aquest tipus de sistemes en funcionament.
França: totes les qualificacions - llevat les de determinades professions regulades, com ara metges, dentistes, veterinaris i arquitectes - es poden obtenir a través del sistema de validació de l'aprenentatge no formal i informal. Els interessats presenten els detalls de les seves experiències d'aprenentatge i les capacitats / competències adquirides. Un jurat d'experts nomenats pel ministeri corresponent pot concedir una qualificació total o parcial. A Luxemburg existeix un sistema similar.
Als Països Baixos els interessats poden presentar una descripció de les seves experiències a un entitat acreditada que dispensa "certificats d'experiència" per tal de presentar-la a la candidatura per un lloc de treball o als efectes del seu reconeixement oficial per un comitè examinador.
A Finlàndia les lleis educatives permeten la validació de les experiències en nombrosos àmbits i nivells de l'educació.
Els conceptes d’aprenentatge no formal e informal a que es refereix la proposta resten definits per la mateixa comunicació de la CE en els següents termes:
- Aprenentatge no formal
Es produeix en un context d'aprenentatge formal però no acostuma a concloure amb l'obtenció d'una qualificació o d'un títol. Normalment inclou cursos, tallers, conferències o seminaris.
- Aprenentatge informal
Es produeix en la llar, el treball, una associació o a través de la interacció quotidiana entre les persones. Inclou l'aprenentatge d'idiomes i dels patrons i usos culturals.
Androulla Vassiliou, comissària d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut ha realitzat les següents declaracions en relació amb aquesta iniciativa:
"El nostre objectiu és que tots els ciutadans puguin fer una plena utilització de les oportunitats d'aprenentatge disponibles per millorar les seves qualificacions i les seves possibilitats d'ocupació, bé sigui al lloc de treball, a través de grups de la societat civil o mitjançant internet", afegint que "En aquests temps d'elevada desocupació i d'escàs creixement econòmic, és essencial que Europa desenvolupi l'adequada combinació de capacitats i competències per impulsar la competitivitat, la prosperitat i la inclusió social".
0 comments