El Vendrell: Josep M. Gual de la gènesi a la plenitud.

d’abril 26, 2012

Silvia Vaquero junt a una representativa
obra de Josep M. Gual.
Fotografia: Dolores García Martínez

Dins les activitats que cada mes organitza el Patronat Municipal de Serveis Culturals titulat genèricament  “Parlem d’Art”, aquest mes d’abril s’ha realitzat una visita guiada a la mostra que a la Sala Portal del Pardo es realitzava sobre la primera etapa de la vida artística de Josep M. Gual Barnadas, de la ma de Silvia Vaquero Martín.

Josep M. Gual Barnadas va néixer al Vendrell l’any 1927 i va morir el passat any 2011, també al Vendrell.
Un dels quadres de la primera època de Josep M. Gual
Fotografía Dolores García Martínez





Silvia Vaquero va iniciar la visita fent un breu resum de la biografia de l’autor, destacant la seva qualitat de creador polifacètic perquè  va ser dibuixant, pintor, ceramista, escultor, dissenyador gràfic i escenògraf, un aspecte aquest darrer que serà molt evident en l’evolució de la seva obra i en la manera de plasmar, fins i tot, els temes de la seva pintura.  Pel que fa a la seva formació Gual va cursar els seus estudis a la Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi i va ser deixeble de Lluís Muntaner i Ernest Santasusagna.
Detall ampliat d'un  peu de llum
fet en ceràmica.
Un ús experimental
que fa realitzar
Josep M. Gual
Foto: Dolores García Martínez





Seguint les expliacions de la Silvia Vaquero us oferim un resum de la visita:
L’obra pictòrica de Gual, es va iniciar dins l’academicisme i amb la tipologia pròpia d’aquest a Catalunya, especialment amb retrats de figures femenines. Ocupa un lloc destacat les composicions que farà de peixos, per dues raons, en primer lloc perquè ell és un cristià practicant i el peix es un símbol lligat a aquest cristianisme i d’altre perquè li permetrà fer diversitat de composicions que faciliten una comparació envers les diverses tècniques que anirà utilitzant. En pintura evoluciona cap a un terreny menys academicista amb un ús destacat del vermell per crear un punt d’atracció que fixi l’atenció de l’observador i on la seva visió d’escenògraf es fa força patent.

El peixos un motiu recorrent en Josep M. Gual
Fotografia: Dolores García Martínez




La seva relació amb la ceràmica  serà la vessant que li farà més conegut; amb ella experimenta i amb dissenys diferents als propis del modernisme integra igualment aquesta ceràmica dins l’entorn arquitectònic. El desenvolupament d’aquesta faceta de ceramista va molt lligada a la fàbrica de ceràmica Vídua Llansà o Cal Coll, que  va crear durant els anys setanta un departament de ceràmica artística on Gual va poder crear peces de gran mida i interès.

En contacte amb el món de les arts gràfiques dissenyarà diversos programes de Festes del Vendrell.

Dissenyarà també l’escenografia dels Pastorets, amb percepció de tres dimensions i amb un marc daurat que semblava assimilar-ho a un diorama.

Detall del projecte d'un mural per a una esglèsia
Fotografía: Dolores García Martínez
La línia argumental de l’exposició, que es dividia entre les sales de la Sala Portal del Pardo i el Museu Deu, parteix d’un article que l’any 1966 va escriure Josep Maria Inglès, historiador i amic de Gual, titulat “La trajectòria artística en l’espai i el temps de Josep Maria Gual. Notes sobre el nostre artista”.

L’exposició és el fruit d’un gran treball d’investigació amb la Silvia Vaquero i la Ció Pallarès com ànimes, i en ella han aconseguit reunir un bon nombre de peces de propietat particular.




Josep M. Gual és un artista poc reconegut, marcat en part per la seva ideologia política i religiosa, que no hauria de ser cap inconvenient per poder reconèixer la qualitat del seu treball, i la seva aportació a la vida cultural i creativa del Vendrell.

Una part de l’obra, la corresponent a la darrera etapa es troba encara exposada al Museu Deu i es podrà visitar fins el 29 de juliol.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars