“ Aquel no era yo”: el drama dels infants soldats recollit en un documental.
de febrer 13, 2012Infant Soldat a Costa d'Ivori (Àfrica) autor del dibuix i la fotografia: Gilbert G. Groud |
“Aquel no era yo” és un curt metratge que el proper dimecres dia 15 es projectarà a Alondiga Bilbao, a la Sala Bastida de la Plaza Arriquibar, 4 de Bilbao, es tracta d’un testimoni sobre la situació dels nens i nenes soldats, que posa l’accent en una realitat dels nostres dies que afecta a més de 300.000 infants i joves de menys de 18 anys.
Aquest documental que es centra en el sentiment i vivència d’un noi un cop va deixar de ser un nen soldat, i que no es reconeix a si mateix en aquell altre noi que era; entre les confessions que recull el curt metratge hi ha una declaració força clarificadora “ser soldat no és difícil: o t’acostumes o et maten. El més dur es aconseguir viure amb els records i tornar a se tu mateix després d’haver fet les coses que has fet”.
TRAILER Aquel no era yo from quieneslala on Vimeo.
La projecció d’aquest documental és una bona opció per revisar una realitat difícil d’assimilar de tant colpidora que és. Una realitat que afecta a nois i noies que són utilitzats per lluitar, cuinar, fer d’espies o com a objectes sexuals.
Informe Global 2008 sobre els Infants Soldats.
Aquesta és la informació general més actualitzada referent als infants soldats. Un informe que inclou el països que consten com a llocs on es recluten i utilitzen infants soldats (infants que es recluten a partir dels 7 anys i menors de 18 anys que solen ser inclosos en grups paramilitars però també en forces armades governamentals; i cal recordar que inclou el seu ús com a esclaus sexuals); aquesta llista inclou també aquells llocs on sense ser reclutats com a soldats són utilitzats en hostilitats o conflictes armats de caràcter bèl•lic, o són víctimes col•laterals habituals. Així com l’actitud dels 197 països estudiat envers al seu compromís internacional i nacional , les edats d’incorporació al servei militar, si es o no voluntari, etc.
L’estudi d’aquest informe correspon al període abril 2004 – octubre 2007.
La projecció de violència que significa ser nen o nena soldat, ser utilitzat en les lluites dels adults i a la vegada fer que actuïn fins i tot contra nens i nenes iguals que ells, persisteix encara en 17 països, segons aquest darrer informe, tot i que hi ha hagut una lenta evolució positiva, ja que l’anterior estudi de l’any 2004 la situació es donava en 27 països.
Esdevenir un infant soldat de vegades és per ells l’opció per sobreviure, sovint han patit la visió de la mort o la tortura de familiars per part de grups armats o forces governamentals, però dins aquestes incorporacions que poden semblar voluntàries, no deixa de està present una realitat de pobresa, de manca d’accés a l’educació o la manca d’oportunitats laborals.
Però també hi ha infants i adolescents que són raptats. Igualment hi ha noies que s’estimen més ser soldats que suportar el seu entorn, o un matrimoni imposat, o pel patiment de la violència o l’explotació a la que estan sotmeses . Per tant no és tracta d’un fenomen aïllat de la realitat, sinó d’una faceta més d’aquesta realitat.
Tancar les ferides físiques i psíquiques que deixa aquesta experiència és el repte dels que aconsegueixen sortir. Són molts els testimonis de nens i nenes ex soldats que evidencien que arrosseguen el patiment d’haver matat a d’altres, o el patiment d’haver hagut d’escollir entre ser assassinat o entrar a formar part d’un grup armat. Un ex nen soldat de la República Democràtica del Congo explicava l’any 2002 com dos companys d’ell havien mort a conseqüència dels cops que rebien durant el seu entrenament com a soldat i que el seus cossos van ser enterrats a les latrines. .
Certament un gran nombre d’estat han fet compromís mitjançant tractats internacionals per evitar-ho, però també hi ha nombroses ONG’s que treballen per rescatar aquest infants del seu infern. Però davant les declaracions que en fan els infants rescatats dels grup militars, sembla evident que cal anar més enllà per ajudar-los a superar el trauma d’aquesta mena d’experiència.
L’enllaç a l’informe per si ho voleu consultar és aquest.
Informe Global 2008 Nens i nenes soldats.
0 comments