Curs UNESCOCAT - UAB “Coneixement i eines per a la gestió de la diversitat religiosa en l’àmbit social”

de novembre 11, 2011



Avui s’ha clausurat aquest curs pensat per dotar als assistents de criteris, eines i habilitats per poder gestionar la diversitat culturals de base religiosa sempre des de la cultura de la pau i del respecte als drets humans.

El curs dens en contingut i pràctiques i intens en la vivència de l’experiència que suposa comptar a un grup d’especialistes que duen a terme de manera habitual la tasca d’intermediació en conflictes de base religiosa, conflictes que sorgeixen en àmbit tant diferents com poden ser el sanitari, l’educatiu, les presons, el món laboral ....

Conèixer el marc legal, tant internacional com nacional, copsar com és de necessària la gestió de la diversitat religiosa per aconseguir una cohesió social, entendre quins són els aspectes comuns i quins són els que diferencien unes creences de les altres, saber entendre quins aspectes ètics o espirituals contenen les creences, prendre contacte amb visites a diversos centres religiosos... tot un ventall de oportunitats per apropar-se a la realitat de la diversitat religiosa.

Així mateix la capacitació per entendre la interacció que pot tenir a la societat l’existència dels prejudicis, les fòbies, o per altre costat la que tenen els líders ètics reconeguts, tant si ho són dins la seva comunitat exclusivament, com aquells que han pogut traspassar aquesta barrera i ser reconeguts a un nivell internacional per la seva coherència en la cerca de la pau, la convivència,  el respecte a la dignitat humana i als drets humans.

Diversitat religiosa no necessàriament d’origen immigració.
Un dels errors més comuns és creure que no hi ha hagut diversitat religiosa abans del moviment migratori de les darreres dècades, però no és cert, hi havia diversitat però era una realitat poc coneguda, tot i que existissin legalment reconegudes un bon nombre de religions , no només la que sociològicament és majoritària

L’Oficina d’Afers Religiosos i les visites a centres d’oració de diverses religions.
Una de les jornades va estar desenvolupada dins aquest centre, fundat el 2002 i gestionat per UNESCOCAT, i del qual  cal cercar la seva raó de ser,  d’una o altre manera, en aquella experiència del Centre Abraham que es va instaurar per les olimpiades de l’any 1992, per oferir un lloc per a pregar als esportistes que participaven en aquest esdeveniment que aplega persones d’arreu del món, amb diversitat de cultures i creences; es va fer un sol centre, un espai comú que acollís la pregaria de tothom. Avui aquell centre és l’església catòlica del Patriarca Abraham, però aquell esperit va sobreviure i es va materialitzar en la OAR per donar servei a totes les comunitats i afavorir la interrelació i el diàleg i les relacions amb l’administració pública de la ciutat.
Dinant amb una comunitat Sikh del barri de Sant Roc
de Badalona.

Dins les pràctiques s’incloïa també la visita a diversos centres religiosos, on es van entaular un diàleg per apropar-se al coneixement no només de les característiques de la religió, sinó de les seves activitats intersocials i interveïnals.



Desconeixement d’allò que tenim en comú: Una regla d’Or comuna.
Aquesta llista, que apareix recollida al centre per a l’enteniment interreligiós TANENBAUM, reflexa la denominada Regla d’Or, una visió de l’estima als altres expressada segon cada una d’aquestes religions (l’ordre és alfabètic).

Baha’i: 
I si els teus ulls es giren cap a la justícia, escull per als altres allò que escolliries per a tu mateix.
Lawh’i ‘Ibn’i Dhib, “Epístola al Fill del Llop”, 30

Budisme:
No tractis als altres amb maneres que tu mateix trobaries feridores.
Udana-Varga, 5:18

Cristianisme:
En totes les coses, tracta als altres com tu voldries ser tractat, perquè aquesta és la llei dels profetes.
Mateo, 7:12

Confucionisme:
No facis a altres el que no vols que et facin a tu
Analects 15:13

Hinduisme:
Aquesta es la suma del deure, no facis als altres el que et causaria dolor si et fos fet a tu.
The Mahabharata, 5: 1517

Islamisme:
Cap de vosaltres creurà veritablement fins que no vulgueu pels altres el que voleu per a vosaltres mateixos.
Quart Hadiz de an-Nawawi 13

Jainisme:
Hom deuria tractat totes les criatures del món com li agradaria ser tractat.
Sutrakritanga 1: 11:33

Judaisme:
El que és odiós per a tu, no ho facis als altres. Aquesta és la totalitat de la Tora; tot l’altre és comentari.
Talmud, Shabbat 31a

Indis Americans:
La base és el respecte per tot organisme viu.
La Gran Llei de la Pau.

Sikhismo
Tracta als altres com t’agradaria que et tractessin a tu.
 Adi Granth.

Taoisme:
Considera com teus els guanys dels altres i les seves pèrdues com a les teves pròpies (pèrdues).
T’ai Shang Kan Ying P’ien

Zoroastrismo
La natura només es  bona quan s’absté de fer a altre el que no és bo per a ella mateixa.
Dadistan-I-Dinik, 94:5


El curs ha estat impartit per  Francesc Torradeflot, Manuel Pérez, Elisabeth Lheure i Cristina Monteys. 

You Might Also Like

1 comments

  1. Molt bon article Dolors! espero que ens tornem a veure tots els assitents del curs en una propera visita a un centre religiós. Una abraçada. Cristina

    ResponElimina

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars