PROGRAMA VISIÓ 2020 I CAMPANYA DIA MUNDIAL DE LA VISIÓ

de juliol 21, 2011

Cada 5 segons una persona es torna innecessàriament cega al món.
La manca de visió és la sexta causa de discapacitat a nivell mundial.

Vida quotidiana i salut visual:
Pot ser no siguem conscients, però la major part d’informació quotidiana del nostre entorn la rebem mitjançant els nostres ulls, la pèrdua de visió implica una pèrdua de qualitat de vida i en molts casos passar a dependre d’altres persones i en els països no desenvolupats no disposar de capacitat per obtenir ingressos econòmics dels que viure.

Des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)  conjuntament amb l’Agencia Internacional per a la prevenció de la ceguesa (IAPB), de la que forma part la Càtedra UNESCO de Salut  Visual i Desenvolupament,  s’està desenvolupant una estratègia amb tal de sensibilitzar i actuar contra les principals causes de ceguesa sota el lema “Dret de Tots a Veure”, ja que un gran nombre de persones esdevenen cegues per causes que són evitables.

Al voltat de 45.000.000 de persones al món són cegues, i altres 269.000.000 pateixen de mala visió, és a dir que un total de 314 milions de persones pateixes aquests tipus de malaltia, i no es pot deixar de costat que són malalties que es podrien evitar, prevenir o guarir en un 75 % dels casos.

La situació es veu agreujada pel fet que entre el 40 i el 45 % de persones que pateixen ceguesa o grans deficiències de  visió no es poden valer per si mateixes i per tant depenen d’altres que els puguin ajudar.

Aquestes malalties afecten majoritàriament a dones i nenes, ja que són les 2/3 parts de les persones afectades, enfront d’1/3 per part d’homes i nens.; i la  major part de persones afectades (90 %) viuen a països sense desenvolupar, d’aquí que se sol dir que “la ceguesa es pobre”, perquè afecta majoritàriament a persones amb pocs o escassos recursos.
Foto:  Branden 4

Programa V2020
El projecte Visió 2020 per prevenir i guarir  la ceguesa evitable passa necessàriament per disposar d’accés a l’atenció de l’oftalmòleg, als medicaments i als equipaments clínics oftalmològics, i es projecta amb l’ambició d’assolir l’any 2020 l’eliminació les principals causes que són l’origen de la ceguesa evitable.

Les principals malalties que es cerca poder tractar i evitar són:

Oncocercosi: Ceguesa dels rius, causada per un cuc (onchocerca volvulus) que causa una infecció.
Tracoma: Causada per una bactèria (Chlamydia trachomatis), es una malaltia crònica, associada a la pobresa i a indrets amb sobrepoblació, manca d’aigua potable i serveis bàsics de salubritat.
Cataracta: Opacitat del cristal de l’ull, es soluciona mitjançant cirurgia i implantació d’una lent interna.
Error refractiu: Defecte òptic de l’ull que impedeix  poder enfocar les imatges, es poden corregir amb ulleres.
Retinopatia del prematur: Ho pateixen infants nascuts prematurs per una incompleta vascularització de la retina, tenir poc pes al néixer i poder patir de hiperòxia són factors de risc.

Les valoracions de referència per considera que existeix ceguesa o visió baixa són:
Ceguesa: Agudesa visual inferior a 3/60  o a un camp visual no més gran de 10 graus pel millor ull.
Visió reduïda: Agudesa visual inferior a 6/18  però igual o més gran que 3/60 amb la millor correcció possible en el millor ull.

Les causes de la manca de visió i la ceguesa evitables es veuen a la vegada interrelacionats amb altres situacions de necessitat que cal tenir presents.
Foto: Claudio Nuñez


Fites pel  Mil•leni i Visió 2020

FAM i DISCAPACITAT
Les fites bàsiques que es van planejar com a base al projecte de Desenvolupament pel Mil•leni, eran reduir al 2015 la proporció de persones que ingressen menys d’1 dolar al dia, i reduir en la mateixa proporció el nombre de persones que pateix fam,  aquestes fites estan íntimament lligades al fet que part de les causes de la ceguesa evitable tenen el seu origen en la fam, la mala nodrició i la manca d’accés al serveis sanitaris, educació i aigua.

D’altre costat el fet d’esdevenir persona amb ceguesa als països no desenvolupats comporta  restà també atrapada dins la pobresa, creant un circuit sense sortida.  És colpidora la xifra que evidència que el 82 % de les persones discapacitades al món (600.000.000) viuen per sota dels llindars de la pobresa i que dins aquestes persones es troben en situació especialment extrema al voltat d’un 20 %, que són pobres entre els més pobres.

Per exemple als països desenvolupats la cirurgia ajuda a recuperar la visió a les persones amb cataractes, però en els països sense desenvolupar aquesta mena d’atenció sanitària no es troba a l’abats

EDUCACIÖ, IGUALTAT DE GÉNERE i ESPAI PER L’AUTORITAT DE LA DONA
Dins les metes del Mil•leni també es troben que per l’any 2020 a tot arreu del món, nens i nenes puguin completar al menys un curs sencer de primària; i eliminar la disparitat de gènere en educació tant primària com secundària.

El 90 % dels nens i nenes que pateixen ceguesa  no reben educació per manca d’infraestructures, d’atenció sanitària, de materials escolars adients i assequibles i de mestres preparats.  Quan les persones amb ceguesa són adults, sovint es produeix que un infant assisteixi menys a l’escola per tal d’atendre’l.

REDUCCIÓ DE LA MORTALITAT INFANTIL
Es calcula que al voltant d’un 60 % dels infants que viuen a països amb baixos ingressos pot morir abans de passat un any, i que al voltat de 500.000 infants esdevenen cecs cada any, o el que és el mateix hi ha un nou infant cec cada minut que passa.

DETENIR I REVERTIR L’EXTENSIÓ DE LA SIDA I EL VIH; LA MALÀRIA I ALTRES IMPORTANTS MALALTIES
Patir una discapacitat pot supsar estar igualment o encara tenir més rísc de patir malalties infeccioses. Malalties com l’oncocercosi o el tracoma, són endèmiques en països pobres.


GARANTIR LA SOSTENIBILITAT AMBIENTAL
Reduir la proporció de persones sense accés a l’aigua potable i a les condicions de salubritat bàsiques.

CREAR UNA ASSOCIACIÓ MUNDIAL PEL DESENVOLUPAMENT
On col•laborin els països desenvolupats, on es creí i s’implementin estratègies per un treball decent i productiu destinat a la joventut.

Dins el programa V2020, es cerca crear associacions per enfocar els problemes específics locals ja identificats i incloure solucions sostenibles i rendibles, posant a l’abast de les mateixes els coneixements tècnics necessaris.

PROVEIR D’ACCÉS A MEDICAMENTS ESSENCIALS I ASSEQUIBLES ALS PAÏSOS EN DESENVOLUPAMENT, AMB L’AJUT DE LES COMPANYIES FARMACÈUTIQUES.
Els programes V2020 asseguren la disponibilitat de medicaments essencials per la prevenció de la ceguesa i control de la oncocercosi, tracoma i ceguesa infantil.

Oncocercosi:  Es troben involucrats govern nacionals i comunitats afectades de 25 països al continent americà,  amb el suport de Merck & Co. Parmaceuticals, que dona el producte Mectizan, per ajudar a l’eliminació d’aquesta malaltia.

Tracoma: Participen governs nacionals, ong’s,  institucions acadèmiques i Pfizer Internacional,  companyia que té la patent de l’azitromicina, antibiòtic que dona per combatre el tracoma.

Ceguesa Infantil: Es treballa en la immunització contra el xarampió, una de les causes de la ceguesa infantil.

Invertir per evitar la ceguesa evitable produeix alts beneficis de retorn econòmic i social, a la vegada que es millora la qualitat de vida de la persona i la seva família, aspectes constatats en estudis realitzats a diferents països i entorns



Dades procedents d’IAPB/VISION2020

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars