Visita literària del Club de Lectors de la Biblioteca del Vendrell al Museu Cañas de Banyeres

de maig 26, 2011

A l 'eixida del Museu, que havia estat la casa familiar
de Josep Cañas. Un cop acabada la visita.
Ahir es van iniciar les visites de Clubs de Lectors al Museu de Banyeres, en una activitat organitzada per la Bilbioteca Pública Terra Baixa del Vendrell en col•laboració amb la Fundació Josep Cañas i els Amics de Josep Cañas.

Així una trentena de persones van acudir a la cita on Joan Jané va ser l’encarregat de la xerrada on els visitants van poder conèixer millor tant els pensaments de Josep Cañas, dels quals s’ha editat el primer volum anomenat “Espines i Flors”, i del que ja vam fer esment en aquesta mateixa revista, com un apropament al vida i anècdotes d’un artista que malgrat la seva qualitat és encara poc conegut en bona mesura perquè no hi ha hagut prou obra d’ell exposada, en part perquè una part important està en mans privades i en part perquè la que es troba a museus públics que tampoc es exhibida perquè precisament consideren que és un autor poc conegut, creant per tant un cercle viciós que des de la Fundació i des dels Amics de Josep Cañas es prova de trencar, evidenciant que l’obra de Cañas per qualitat i quantitat mereix un major reconeixement.
Juniper Serra
l'obra original es troba a Carmel (California)

La xerrada d’ahir va centrar-se en tres blocs, el primer en l’experiència que va suposar per Cañas viatjar a Madrid com a conseqüència d’una anècdota. A Barcelona un particular li havia encarregat un moment a les missions, però va morir abans de pagar l’encàrrec i els fills no van voler fer-se càrrec del mateix. Cañas es va trobar amb l’obra feta i sense destinatari; causalment el fotògraf Pere Català i Roca (n’hi ha també un article en aquesta revista sobre l’obra dels seu pare exposada va unes setmanes a Llorenç) li va fer una foto de les seves obres i aquestes van ser vistes per qui era en aquell moment President de l’Institut de Cultura Hispànica Joaquín Ruíz Giménez, qui va interessar-se en aquella obra i la va comprar per se instal•lada a Califòrnia (a Carmel hi ha també una estàtua dedicada al frare Juníper Serra). Així Cañas  al costat de la seva obra va viatjar als Estats Units, i des de Califòrnia, per recomanació d’un altre català va decidir passar per Mèxic, on restaria set anys. A Mèxic va voler fer el que ningú no havia fet abans, retractar i esculpir les diverses ètnies existents, el resultat de les set sobres les va arribar a treballar van ser 250 pintures i 50 escultures, que finalment van tornar cap a la 3a. Biennal Hispano-Americana que es va celebrar a Barcelona l’any 1954. Tota la pintura exposada la va comprar un particular Eduard Cros, i aquella meravellosa obra va resta en mans particulars fins la mort de Cros, en que una petita part de l’obra va tornar a mans de Cañas, perquè va poder recomprar trenta dels quadres, avui patrimoni del poble de Banyeres, a qui l’autor els va deixar en herència.
De esquerra a dreta, Catalina Pérez, regidora de cultura
en funcions; Joan Jané, president dels Amics de
Josep Cañas i Núria Figueras, alcaldessa de
Banyeres, en funcions. 
Aquesta és només una de les moltes anècdotes que ahir es van poder escoltar, un tast que n’ha de servir perquè els clubs de lectura o les entitats que vulguin conèixer més sobre Josep Cañas, les seves vivències i la seva obra plàstica i literària s’animin a participar d’activitats com la que es descriu i entre tots fer més conegut un artista que per la seva qualitat humana – llegir els seus pensament així ho demostra – com per la seva qualitat artística s’ho mereix.
A l’acte eren present Núria Figueras, alcaldessa en funcions de l’Ajuntament de Banyeres i Catalina Pérez  regidora de cultura en funcions.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars