Conferència entorn a la figura de Pere el Gran i l'obertura de la seva tomba.

d’abril 28, 2011


Conferència a càrrec de Stefano Maria Gingolani i de Marina Miquel i Vives. L’acte va tenir lloc al saló de plens de l’Ajuntament de Vilafranca, va ser presentat per Raimon Gusi, regidor de Cultura,  amb l’assistència de l’alcalde del municipi Pere Regull i diversos regidors;  i va estar organitzat amb la col•laboració de l’IEP.


Stefano Maria Cingolani va centrar la seva conferència en l’anàlisi de la documentació i la crònica de Bernat Desclos entorn els darrers dies de la vida del rei Pere el Gran, i la seva mort a Vilafranca del Penedès. En les constants contradiccions que en ells si troben, lligades probablement a la situació política que es vivia.

Pere havia estat un rei que s’havia enfrontat al poder del regne de Nàpols, de Ferança i del Papat per tal de fer realitat els seus projectes. La seva mort, afectava tants aspectes que fins i tot es va crear un codicil per afegir al seu testament, un document totalment fals, que conté una mena de reconeixement dels seus errors i que deixava les coses com si mai hagués conquerit Sicília, un document que de fet no es va creure ningú, ni en aquell temps.

Cingolani va explica que la figura d’un rei d’aquells temps , tenint present els mitjans de comunicació de l’època, es dibuixava sobretot per la creació d’una imatge necessàriament interessada, ja que la possibilitat de saber d’ell era puntual, per una de les visites que pogués fer a una ciutat. En el cas de Pere el Gran, a qui va definir com a un “personatge molt complex, decidit, autoritari, amb una gran capacitat de planificar i dur a terme els seus objectius polítics, rei d’un país petit, que va desafiar i va guanyar als reines de Nàpols i França”, els cronistes el van descriure com un cavaller perquè les seves característiques esdevinguessin plenes virtuts.

Seguint les explicacions ofertes per Cingolani, porta a voler llegir el llibre on amb més extensió es pot conèixer millor aquest personatge històric, controvertit, poc acceptat en al seva època, que va ser Pere el Gran.


Marina Miquel i Vives és la cap d’àrea de la secció Monuments del Museu d’Història de Catalunya. La seva intervenció va versa sobre el procés de l’obertura de la tomba de Pere el Gran


Més informació:
Obertura de la tomba

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars